LEK ZA LAVA STIŽE ZA DVE NEDELJE! Mali borac će biti prvi koji će najskuplji medikament na svetu primiti u Srbiji - u"Tiršovoj"!

Autor:

Vesti

05.08.2023

09:01

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Mali Lav Teodorović iz Novog Sada spreman je da primi spasonosni lek za spinalnu mišićnu atrofiju (SMA).

LEK ZA LAVA STIŽE ZA DVE NEDELJE!  Mali borac će biti prvi koji će najskuplji medikament na svetu primiti u Srbiji - u"Tiršovoj"!

Foto: printscreen/Budi human

Lav Teodorović

Procedure za nabavku terapije za devetomesečnog dečaka privode se kraju, i očekuje se da, ukoliko sve bude išlo po planu, "zolgensma", najskuplji medikament na svetu, u "Tiršovu", gde će mališan primiti injekciju, stigne za dve-tri nedelje.

Spokojnijim, ali i glasom punim uzbuđenja, to za "Novosti" otkriva Lavova mama Sonja Teodorović, ističući da ih nadležni redovno obaveštavaju o svemu, i da su u kontaktu sa doktorom iz "Tiršove", a Lav će biti prvi koji će u toj zdravstvenoj ustanovi primiti "zolgensmu".

- Sa medicinske tačke gledišta, Lav je spreman da primi lek - priča mama Sonja. Kaže da je neizmerno zahvalna državi koja je pomogla da njen sinčić u najkraćem mogućem roku dođe do spasonosne terapije, ali i svim znanim i neznanim ljudima koji im pomažu i pružaju podršku.

- Sve ide u dobrom smeru, i sve što nam je rečeno, ispoštovano je - kaže Sonja.

Beba sa SMA Lav Teodorović, veliki borac, kojem osmeh ne silazi s lica testiran je na antitela na adenovirus, od čega je zavisilo da li će moći da primi gensku terapiju. Veliko nestrpljenje i neizvesnost vladali su u porodici Teodorović, dok se čekao rezultat, od kog zavisi Lavovo lečenje. Iz laboratorije u Roterdamu, srećom, stigla je lepa vest. Nalaz je pokazao da je sve u redu, da mališan nema antitela, i da može biti podvrgnut spasonosnoj terapiji.

- Sada kada znamo da je izvesno da će naš Lav primiti gensku terapiju, kao i da je država, ali i armija ljudi velikog srca stala uz nas, mnogo nam je lakše - priznaje Sonja. - Nestrpljivi jesmo, ali smo svesni da procedure moraju da se ispoštuju. Lek se posebno pravi za našeg sina.

Lav je rođen iz uredno vođene i kontrolisane trudnoće, a problemi sa njegovim zdravljem su primećeni na prvom neonatološkom pregledu kada je imao svega dva meseca. Odmah se krenulo sa fizikalnim terapijama, ali je napredak bio spor. Roditelji, međutim, nisu odustajali, ali ni maleni borac se nije predavao. Dečak je bio sporiji u odnosu na stariju sestricu Nou.

Sa devet meseci je počeo da puzi, i to je činio sporo. Sa 10 meseci je počeo da sedi, ali nestabilno, a još nije prohodao.

- Niko nikada nije posumnjao na SMA - kaže mama Sonja. - Vodili smo ga kod lekara tragajući za mišljenjem šta je našem detetu, rađeni su testovi u junu, kada su stigli rezultati, usledio je šok - da naš sin boluje od SMA.

(Republika/Novosti)

Bonus video:

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading