MALOM LAVU DRŽAVA PLAĆA LEK! Majka Sonja: Drhtim, i dalje ne verujem

Autor:

Vesti

14.07.2023

11:59

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Čula sam sinoć šta je predsednik Vučić rekao nisam znala šta da očekujem dok me jutros nije pozvala direktorka RFZO Sanja Škodrić lično i rekla da će država da obezbedi ostatak novca za Lavov lek - rekla je Lavova majka.

MALOM LAVU DRŽAVA PLAĆA LEK! Majka Sonja: Drhtim, i dalje ne verujem

Foto: TV Pink, Budi Human

Lav Teodorović i Aleksandar Vučić

Predsednik Srbije, Aleksandar Vučić istakao je da će do kraja godine Srbija za retke bolesti i za lečenje retkih bolesti i lečenje u inostranstvu uložiti 30 novih miliona evra. Istakao je da malom dečaku iz Novog Sada, Lavu Teodoroviću treba najskuplji lek (Zolgensma) i da će država pomoći.

- Čula sam sinoć šta je predsednik Vučić rekao nisam znala šta da očekujem dok me jutros nije pozvala direktorka RFZO Sanja Škodrić lično i rekla da će država da  obezbedi ostatak novca za Lavov lek. Ja sva drhtim, ne mogu da verujem još uvek - kaže Sonja Teodorović, majka dvadesetomesečnog Lava koji boluje od SMA.

Sonja kaže da joj je rečeno da mora da se odradi određena papirologija ali da će se sve to maksimalno ubrzati kako bi Lav, a kako je rečeno još nekoliko dece dobiti novac za lečenje.

Podsetimo, predsednik Aleksandar Vučić je u sinoćnem obraćanju najavio da će za dva ili tri meseca biti donet pravilnik o tome da država finasira lečenje za petoro do osmoro dece kojima su potrebni skupi lekovi iz inostranstva, kao što je slučaj sa dečakom iz Novog Sada Lavom Teodorovićem.

Takođe, doneta je odluka i da se za svu decu u Srbiji po rođenju rade genski testovi i skrining za spinalnu mišićnu atrofiju što počinje od septembra i u šta će biti uloženo 62 miliona dinara.

- Lavu je bolest dijagnostifikovana pre dve nedelje a u javnost smo izašli pre oko desetak dana. Suma koja je dosad skupljena ostaje a država će dotirati ostatak. Taman dok se stvore svi uslovi da Lav dobije lek jer moraimati 13 kilograma, a sada ima 12. Sve ovo mi je neverovatno ali sam zahvalna državi u svoje i ime roditelja sve ostale dece - dodaje Sonja.

Mali Lav će terapiju primiti u Dečjoj univerzitetskoj klinici u Tiršovoj pa tako neće morati u inostranstvo kao ostala deca obolela od SMA koji su išli u SAD ili Mađarsku.

Kako je najavljeno, biće odvojeno i dodatnih 30 miliona evra za lečenje retkih bolesti u inostranstvu.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

Komentari (0)

Loading