RODITELJI ČIJA DECA SU PRIMILA TERAPIJU ZA SMA ODUŠEVLJENI ODLUKOM VUČIĆA! "Lepa vest je što je obezbeđen novac za lek, a još bolja da će se raditi rana dijagnostika"!

Autor:

Vesti

14.07.2023

18:30

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Najvažnija odluka predsednika Srbije Aleksandar Vučića je da se svakom detetu na rođenju radi test za spinalnu mišićnu atrofiju, kaže mama malog Boška koji se posle primljenog leka oporavlja.

RODITELJI ČIJA DECA SU PRIMILA TERAPIJU ZA SMA ODUŠEVLJENI ODLUKOM VUČIĆA! "Lepa vest je što je obezbeđen novac za lek, a još bolja da će se raditi rana dijagnostika"!

Foto: Privatna arhiva

Dečak koji je prošle godine primio lek "zolgensma", mali Boško iz Novog Sada, polako se oporavlja i postiže sve bolje rezultate, kaže njegova majka Nađa Gugleta koja daje veliku podršku svim majkama čija deca boluju od spinalne mišićne atrofije.

Prema njenim rečima,  najvažnija odluka predsednika Srbije Aleksandar Vučića je da se svakom detetu na rođenju radi test za spinalnu mišićnu atrofiju.

-  Lepa vest je da će biti obezbeđen novac za terapije ali najvažnije je uvođenje obaveznog skrininga u porodilišta, jer će tako bolest biti otkrivena na vreme. Moj sin Boško ima dve i po godine, a lek je dobio pre 14 meseci i terapija je pomogla da preživi. Sa četiri meseca smo dobili dijagnozu jer je u pitanju SMA I koji se ranije manifestuje. Bio je potpuno nepomičan, samo oči je mogao da pomera, a sada može da podigne glavu što je veliki uspeh. Redovno radimo i vežbamo sa terapeutima ali sam i ja sam prošla razne obuke za masaže i vežbe - priča Nađa Gugleta i dodaje da je presrećna što je mali Lav dobio svoju priliku za bolji život.

Sa njom je saglasan i otac male Sofije Stefan Markuljević, koji navodi da je terapija koju je njegova ćerka primila u Americi početkom 2021. godine brzo pokazala prve rezultate. 

Ono što je u ovoj bolesti najveći problem je to što se o njoj malo zna, jer je nizak broj obolele dece u svetu. Sofija nije mogla da sedi samostalno, a glavi je pomerala samo levo i desno. Nakon terapije mogla je da sedi samostalno, može da ustane iz ležećeg položaja u sedeći, samostalno jede, a od skoro je počela da puže što predstavlja ogroman pomak - kaže njen otac Stefan i dodaje da Sonja iz meseca u mesec sve više napreduje i veruje da će dostići svoje vršnjake i da će hodati.

Podsetimo, predsednik Aleksandar Vučić je u sinoćnem obraćanju najavio da će za dva ili tri meseca biti donet pravilnik o tome da država finasira lečenje za petoro do osmoro dece kojima su potrebni skupi lekovi iz inostranstva za SMA, tačnije lek zolgensma.

Takođe, doneta je odluka i da se za svu decu u Srbiji po rođenju rade genski testovi i skrining za spinalnu mišićnu atrofiju što počinje od septembra i u šta će biti uloženo 62 miliona dinara.

Bonus video:

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading