CENTAR NERONA ZA VIKEND NAD SRBIJOM Meteorolog upozorava: "Možda će biti oboren temperaturni REKORD"!

Autor:

Vesti

25.08.2023

13:04

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

U subotu i nedelju Balkan će biti najtopliji region u Evropi, kaže Ivan Ristić

CENTAR NERONA ZA VIKEND NAD SRBIJOM Meteorolog upozorava: "Možda će biti oboren temperaturni REKORD"!

Foto: shutterstock

Centar nerona, odnosno najtopliji deo vrelog afričkog anticiklona, koji se trenutno nalazi zapadno od Alpa zbog prodora svežeg atlanskog vazduha u zapadnu Evropu, premestiće se za vikend na Balkan i našu zemlju, objavio je meteorolog Ivan Ristić na svom Fejsbuk profilu.

- U subotu i nedelju Balkan će biti najtopliji region u Evropi. U našoj zemlji vrelo će biti i ponedeljak. Dakle za vikend i u ponedeljak u Srbiji pretežno sunčano, vrelo i sparno. Najviša dnevna temperatura kretaće se od 35 stepeni do 39 stepeni - napisao je Ristić.

On je dodao da će prodor vlažnog i svežijeg vazduha u zapadno Sredozemlje usloviti razvoj cikona iznad Italije koji će se polako premeštati na istok donoseći osveženje, pljuskove kiše lokalno i nepogode praćene gradom i olujnim vetrom. 

-Oblaci, kiša i osveženje u sklopu pomenutog ciklona u Srbiji se očekuju u utorak 29. avgusta i to će ujedno biti kraj ovog toplotnog talasa -naveo je on.

Prema njegovim rečima, iako je na početku Neron afrički anticiklon delovao jako neubedljivo zbog čega mnogi meteorlozi nisu na njega obraćali pažnju, on se vremenom razvio u ozbiljan toplotni talas koji je zahvatio veći deo Evrope i mnogo temperaturnih rekorda je oboreno čak i onaj o nultoj izotermi kada svi najviši planinski vrhovi Evrope imaju pozitivnu temperaturu.

Foto: Printskrin/Youtube/K1TV

 

 

- Ostalo je da se vidi da li će i na Balkanu ovog vikenda biti oboren neki temperaturni rekord - poručio je Ristić.

U celoj Srbiji upaljen je narandžasti meteo alarm zbog ekstremno visokih temperatura, izuzev Beograda, Šumadije i jugozapadne Srbije gde je na snazi žuto upozorenje.

Bonus video:

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading