EVO KAKVO NAS VREME OČEKUJE DO KRAJA MESECA: Temperature i do 40 stepeni! METEOROLOG otkrio u kom periodu stiže još jedna SUPEROLUJA!

Autor:

Vesti

06.08.2023

15:31

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Od srede sledi postepen blagi porast temperature. To je ujedno i najava povratka leta i dolaska afričkog anticiklona, kaže Ivan Ristić.

EVO KAKVO NAS VREME OČEKUJE DO KRAJA MESECA: Temperature i do 40 stepeni! METEOROLOG otkrio u kom periodu stiže još jedna SUPEROLUJA!

Foto: Facebook/printscreen

Meteorolog Ivan Ristić kaže da će do srede doći do prodora hladnije vazdušne mase koja će dovesti do ostetnog pada temperature, nakon čega stiže i "najava povratka leta".

- Naredna četiri dana biće sveže s jutarnjim temperaturama između 12 i 17, dok će maksimalna dnevna biti od 20 do 25 stepeni. Od srede sledi postepen blagi porast temperature. To je ujedno i najava povratka leta i dolaska afričkog anticiklona - objašnjava Ristić za Kurir i dodaje:

U drugoj polovini avgusta uticaj afričkog anticiklona na vreme u Srbiji biće sve jači. Ovo jezgro vrelog afričkog vazduha podići će temperaturu u našoj zemlji ponovo i do 40 stepeni, pa možemo da očekujemo tropske dane i noći i pravu letnju žegu.

 

 

Prema sadašnjim prognozama, afrički anticiklon će na vremenske prilike u našoj zemlji uticati sve do 25. avgusta, kada očekujemo i kraj poslednjeg toplotnog talasa, koji može podići temperaturu vazduha do 40. podeoka.

Ristić ističe i da u toku ili na samom kraju toplotnog talasa postoji mogućnost od nastanka superćelijskih oluja:

- Ne možemo tačno precizirati da li će ih biti i koliko jer se velika količina toplote i vlage stacionira u nižim slojevima atmosfere. S prvim prilivom nešto svežijeg i manje stabilnog vazduha, taj topli vazduh se podiže i dolazi do oluja praćenih grmljavinom, često nepogodama sa olujnim vetrom i gradom.

Sve u svemu, do kraja avgusta nas čeka još desetak tropskih dana i mnogo stabilnije vreme nego što je bilo u julu. Za avgust je karakteristična prosečna količina padavina od 50 do 60 mm, a mi smo juče dostigli tu količinu.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading