NISU SAMO VRUĆINE, LJUDE KOSI I VIRUS Prenosi se preko zagađene vode, voća i povrća, zbog njega ljudi padaju u nesvest

Autor:

Vesti

04.08.2023

09:50

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Inkubacioni period traje kratko, do nekoliko sati, i nastaju oštri, prodorni bolovi u stomaku. Oporavak je veoma brz, kao i nastanak - kaže dr Radmila Šehić

NISU SAMO VRUĆINE, LJUDE KOSI I VIRUS Prenosi se preko zagađene vode, voća i povrća, zbog njega ljudi padaju u nesvest

Foto: pexels.com

Poslednjih dana Srbijom hara stomačni virus koji može da dovede čak i do kolabiranja!

Dr Radmila Šehić, specijalista opšte medicine, objašnjava za Kurir da sve više crevnih infekcija izazvanih rota, adeno i nora virusom.

- Oni stvaraju stomačne tegobe kada stignu u digestivni trakt putem zagađene vode, povrća, voća ili prljavim rukama. Inkubacioni period (od momenta kontakta sa izazivačem do prvih tegoba) traje kratko, do nekoliko sati, i nastaju oštri, prodorni bolovi u stomaku. Jedva se podnose i difuzno su raspoređeni. Odmah potom sledi tečna stolica, koja se ponavlja tokom dana i do deset puta - navodi dr Šehić.

Kaže i da je moguće prisustvo mučnine i povraćanja, kao i povišene temperature.

- Učestalim stolicama se gubi znatna količina vode i minerala, što uzrokuje glavobolju, grčeve u mišićima i opštu slabost do iznemoglosti. Osoba deluje veoma bolesno. Pri ustajanju je moguće kolabiranje, pa i gubitak svesti. Oporavak je veoma brz, kao i nastanak. U roku od dva do tri dana oboleli se vrati u potpunu normalu u smislu jenjavanja tegoba i vraća se u punu formu - napominje ona.

Dodaje da letnji period karakteriše mogućnost pojave bakterijskih infekcija zbog lošeg čuvanja kvarljivih namirnica.

- To je idealno za razmnožavanje salmonela, šigela ili koli bakterija. Prevencija je najbitnija. Higijena ruku uz temeljno pranje, pranje voća i povrća, kao i pribora za jelo. Važno je znati da ne postoji imunitet posle preležane infekcije, pa u letnjem periodu zbog nepažnje ona može više puta da napadne osobu - kaže dr Šehić.

Dr Radmila Šehić kaže da lečenje podrazumeva strogu dijetu uz kontinuiranu nadoknadu tečnosti i minerala putem supe, čajeva, orosala.

- Od hrane minimalno konzumirati bareni krompir, bareni pirinač, slani keks, pečene jabuke, da bi se virusom oštećena sluznica digestivnog trakta poštedela od mehaničkog dejstva hrane. Mirovanje i pažljivo ustajanje iz postelje savetuje se zbog nivelisanja krvnog pritiska, koji je u padu zbog gubitka tečnosti, ali i toksičnog delovanja virusa. Ne treba zaustavljati tečne stolice upotrebom lekova protiv proliva. Tečnim stolicama se eliminiše mnogo izazivača crevne infekcije i brži je oporavak. Jedino je potrebno koristiti probiotik da bi se brže obnovila prirodna crevna flora - napominje ona za Kurir.

U vrelim letnjim danima mnogi ljudi potraže rashlađenje na bazenima, gde, prema rečima dr Šehić, vreba opasnost od zaraze virusima crevnog gripa.

- Ma koliko da se održava voda bazena, mnogo je kupača i virus dospe u organizam gutanjem vode ili samo ulaskom vode u usta. Kako je reč o fekalno-oralnoj infekciji, jasno je kojom brzinom i koliko ljudi može da oboli. Voda bazena je najčešće kontaminirana ovim izazivačem, a na nama je da odlučimo da li je to jedini način da se osvežimo i rashladimo tokom ovog tropskih dana - navodi dr Šehić.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading