Mirjana štrajkuje glađu i spava pred zgradom suda na Novom Beogradu! Traži da joj se razreši sudbina ćerke! Konačno se oglasili iz ove institucije!

Autor:

Vesti

25.08.2023

12:46

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

U saopštenju suda navodi se da čitav proces traje predugo, jer Centar za socijalni rad dostavlja nalaze i mišljenja tek nakon više urgencija.

Mirjana štrajkuje glađu i spava pred zgradom suda na Novom Beogradu! Traži da joj se razreši sudbina ćerke! Konačno se oglasili iz ove institucije!

Foto: Photo by Luis Galvez on Unsplash

Prvi osnovni sud u Beogradu oglasio se danas saopštenjem povodom protesta Mirjane Končarević koja tvrdi da već godinu i dva meseca čeka odgovor sudije Milane Milosavljević i Prvog osnovnog suda na Novom Beogradu da li će doneti privremenu odluku da joj se dete vrati, nakon što joj je oduzeto zbog, kako tvrdi, lažne prijave njenog bivšeg partnera. U saopštenju suda navodi se da čitav proces traje predugo, jer Centar za socijalni rad dostavlja nalaze i mišljenja tek nakon više urgencija.

Mirjana Končarević je otpočela štrajk glađu u četvrtak u 9 ujutru ispred zgrade suda i tu planira da spava dok sudija ne donese odluku, bilo pozitivnu ili negativnu. Kaže da je još u junu prošle godine od Centra za socijalni rad Palilula dobila mišljenje da dete treba da joj se vrati, pošto je u tom trenutku bilo kod oca.

Roditelji delili starateljstvo

U saopštenju Prvog osnovnog suda navodi se da je presudom ove institucije od 02.04.2019. godine odlučeno je da će roditeljsko pravo nad maloletnim detetom M.K. vršiti zajednički roditelji deteta M.K. i M.K, pri čemu su se parnične stranke odrekle prava na žalbu protiv navedene presude, tako da je presuda postala pravnosnažna danom donošenja.

- Dana 08.12.2020. godine otac maloletne M.K. podneo je tužbu radi izmene presude donete 02.04.2019. godine, tako da roditeljsko pravo samostalno vrši otac, a dana 21.12.2020. godine podneo je i predlog za određivanje privremene mere kojom bi se maloletno dete poverilo njemu na njegu, vaspitanje i čuvanje, dok je dana 31.12.2020. godine majka maloletne M.K. podnela takođe tužbu, sa predlogom za određivanje privremene mere, kojom je tražila izmenu presude donete 02.04.2019. godine, tako što bi roditeljsko pravo samostalno vršila majka, zbog čega su rešenjem suda spojene ove dve parnice radi zajedničkog raspravljanja - navodi se u saopštenju suda.

Republika

Foto: pixabay.com

Plakanje, devojčica, Ilustracija

 

Urgencije Centru za socijalni rad

Kako dodaju, radi odlučivanja o predloženim privremenim merama, Prvi osnovni sud u Beogradu se više puta obraćao Gradskom centru za socijalni rad.

- Nakon dostavljanja traženih izveštaja – dana 14.04.2021. godine i dana 23.04.2021. godine, Prvi osnovni sud u Beogradu je dana 29.04.2021. godine odlučio o predloženim privremenim merama, tako što je maloletnu M.K. poverio na čuvanje i vaspitanje ocu i uredio način održavanja ličnih odnosa maloletnog deteta sa majkom, dok je predlog za određivanje privremene mere podnet od strane majke maloletnog deteta odbijen kao neosnovan. Protiv navedenog rešenja majka maloletnog deteta nije izjavila žalbu - navode.

Kako tvrde, 07.02.2022. godine majka maloletnog deteta je podnela nov predlog za određivanje privremene mere, pri čemu je predložila da sud pribavi nov nalaz i mišljenje Gradskog centra za socijalni rad i da odredi komisijsko veštačenje, a na okolnost podobnosti parničnih stranaka za vršenje roditeljskog prava.

- Prvi osnovni sud u Beogradu se ponovo obratio Gradskom centru za socijalni rad, radi dostavljanja nalaza i mišljenja na okolnost celishodnosti izmene donete odluke o privremenoj meri u delu koji se odnosi na vršenje roditeljskog prava nad maloletnom M.K. Međutim, tek nakon više učestalih urgencija suda, Gradski centar za socijalni rad je dostavio traženi nalaz - navode u Prvom osnovnom sudu.

Otac tražio veštačenje

Republika

Foto: ST/Emil Conkić

Prvi osnovni sud, Ilustracija

 

Kako tvrde, nakon dostavljanja nalaza i mišljenja Gradskog centra za socijalni rad, kojim je procenjeno da je opravdano izmeniti privremenu meru kojom bi se maloletno dete poverilo majci na samostalno vršenje roditeljskog prava, otac maloletnog deteta je takođe predložio da se izvede dokaz veštačenjem na okolnost podobnosti parničnih stranaka za vršenje roditeljskog prava, a koji predlog je sud usvojio na ročištu održanom 06.10.2022. godine i naložio parničnim strankama da zajednički snose troškove veštačenja, odnosno da svako uplati po polovinu odmerenih troškova.

- Otac maloletne M.K. je postupio po nalogu suda i dokaz dostavio sudu dana 11.10.2022. godine, dok majka maloletne M.K. nije postupila po nalogu suda, već je istakla da nije u mogućnosti da snosi te troškove - navode u sudu.

Oni dodaju da je i 03.08.2023. godine otac maloletne M.K. izvršio uplatu dodatnog iznosa potrebnog za veštačenje, nakon čega je data naredba da se spisi predmeta dostave Kliničkom centru Srbije radi izvođenja dokaza veštačenjem, kome su spisi predmeta i upućeni.

- Porodični sporovi su po svojoj prirodi hitni, međutim u ovim sporovima sud se mora rukovoditi najboljim interesom maloletnog deteta, zbog čega će nakon dostavljanja nalaza i mišljenja Kliničkog centra Srbije biti ispunjeni uslovi za odlučivanje kako o glavnoj stvari, tako i o predloženoj privremenoj meri - dodaje se u saopštenju Prvog osnovnog suda.

Majka tvrdi da nailazi na prepreku kod sudije

Podsetimo, Mirjana Končarević tvrdi da je na sve moguće načine pokušala da dođe do rešenja, ali da je ponovo naišla na prepreku od strane sudije.

- Moj advokat i ja smo iskoristili sva pravna sredstva. Mi smo se njoj obratili pismeno, kao i predsedniku suda, ali ništa se nije dogodilo. Na kraju smo tražili njeno izuzeće, ali ništa nismo uspeli. I onda kada smo sve iskoristili, ovaj štrajk glađu je na kraju bio jedina opcija. Ja sam otišla juče kod nje i rekla joj da ću štrajkovati glađu, jer nemam više opcija, a ona me je pogledala, nasmešila se i rekla: "Štrajkujte, to ništa mene ne interesuje. To samo vas može da ugrozi, ja odluku doneti neću" - tvrdi Mirjana Končarević.

(Republika/Blic)

Bonus video:

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading