TATA TUŽI, A ĆERKIN SUD SUDI! Kolege se žale na sudiju JOVANU KUVELJIĆ!

Autor:

Vesti

08.08.2023

21:30

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Predmet u kom je jedna od stranaka otac Kuveljićeve dodeljen njenoj bliskoj prijateljici. Srećom, reagovao Viši sud i ukinuo presudu u korist oca sudije Kuveljić

TATA TUŽI, A ĆERKIN SUD SUDI! Kolege se žale na sudiju JOVANU KUVELJIĆ!

Foto: Privatna arhiva, Profimedia, Printscreen

Kadija te tuži, kadija ti sudi, kaže stara narodna izreka. Prošlo je nekoliko vekova otkako se pojavila, ali neke stvari se, izgleda, nikad ne menjaju...

Tako bi se bar reklo kad se pogleda slučaj koji se vodi pred Prvim osnovnim sudom u Beogradu. Našoj redakciji, naime, javila se jedna od sudija tog suda (svi podaci poznati redakciji) da bi ukazala na neke čudne stvari, kako se izrazila naša sagovornica, koje se tamo dešavaju. U najkraćem, da malo parafraziramo izreku s početka teksta: tata tuži, a ćerkin sud, tj. ćerkina prijateljica, sudi.

BILO IM ČUDNO

- Reč je o predmetu koji nije preterano bitan, spor se vodi zbog ometanja državine. Klasična parnica, što bi se reklo - počinje priču za naš list sagovornica iz suda i nastavlja:

- Međutim, nas nekoliko kolega primetilo je da se jedna od sudija, naših koleginica, Jovana Kuveljić vidno zainteresovala za taj predmet, kom je, inače, broj 23P 13424/21. Možda ne bismo ni obratili pažnju da druga koleginica nije zavirila u predmet da vidi o čemu se tu radi. Kad, ispostavilo se da je jedna od stranaka, ona koja je tužila, Saša Kuveljić. Raspitamo se još malo, Jovanin otac.

Pitanja poslata Prvom osnovnom sudu i sudiji Kuveljić

1. Da li je u skladu sa propisima, a čak i ako jeste, da li je u skladu sa sudijskom etikom, da se u Prvom osnovnom sudu, u kojem sudi sudija Jovana Kuveljić, postupa po predmetu u kojem je stranka koja tuži njen otac Saša Kuveljić?

2. Da li je tačno da je sudija Kuveljić, koristeći blisko poznanstvo s postupajućom sudijom u tom predmetu Jelenom Mirosavljević, pokušala da utiče na nju da donese određenu odluku?
3. Zbog čega se sudija Mirosavljević nije izuzela iz pomenutog predmeta?
4. Zbog čega je Viši sud ukinuo odluku u ovom predmetu koju je donela sudija Mirosavljević?
5. Kakve je zamerke Viši sud izneo na pomenutu odluku sudije Mirosavljević?
6. Kakva se poruka šalje građanima i javnosti u pogledu poverenja u nepristrasnost postupanja u Vašem sudu ukoliko je ovako nešto bilo moguće?

Ispostavlja se dalje i da je sudija u tom predmetu Jelena Mirosavljević, s kojom je Jovana Kuveljić bliska. Ispostavlja se i da Mirosavljevićeva donosi odluku u korist oca svoje koleginice.

- Priznajem, neke kolege i ja bili smo radoznali, pa smo detaljnije pogledali i proučili ceo predmet. Pravo da vam kažem, baš nas je nerviralo to što smo sumnjali da rade i pokušavaju. I zaista, odluka je, ajde biću blaga, pa reći, na staklenim nogama. Ko god iole stručan da je pogleda reći će vam to isto - navodi naša sagovornica.

NISMO SVI TAKVI

Srpski telegraf krenuo je tragom pomenute presude. Kako smo saznali, nakon što je odluka Mirosavljevićeve dostavljena strankama, tužena stranka se žalila, te je predmet, kako to procedura nalaže, prosleđen Višem sudu u Beogradu. I, očekivano, taj sud je ukinuo presudu, kako se navodi, zbog bitnih povreda postupka. Kada smo pozvali našu sagovornicu iz Prvog osnovnog suda, nije bila iznenađena.

Odgovor Prvog osnovnog suda

Na pitanja koja smo poslali sudu dobili smo odgovor, koji prenosimo, uz napomenu da smo tražili da se pitanja dostave i sudiji Jovani Kuveljić, ali nismo obavešteni da li su to i učinili.

- Obaveštavamo vas da je sudija dužan da se uzdrži od suđenja ako postoje razlozi koji dovode u sumnju njegovu nepristrasnost, pri čemu izuzeće sudije mogu da traže i stranke, međutim, u konkretnom slučaju zahtev za izuzeće sudije Jelene Mirosavljević nije podnet (kako bi stranka u parnici uopšte mogla da zna da je onaj ko ga je tužio otac sudije tog istog suda gde se vodi postupak, prim. aut.). Činjenica da je stranka u postupku u bliskom srodstvu s nekom od sudija suda pred kojim se vodi postupak, ali ne i sa sudijom koja vodi postupak, sama po sebi nije dovoljna za izuzeće i ne podstiče sumnju u nepristrasnost. Osim toga, imajući u vidu broj sudija parničnog odeljenja Prvog osnovnog suda i broj predmeta, postoji mogućnost da postupajući sudija i ne bude upoznat s činjenicom da je neka od stranaka u predmetu u kom postupa u srodstvu s nekom od sudija tog suda.

- Nisam znala da je presuda ukinuta, očigledno ta odluka još nije dostavljena našem sudu. Ali kad sam pogledala predmet i sve što se događalo tokom parnice, bilo mi je jasno da će ishod biti takav. Zato sam, iskrena da budem, i odlučila da vam se javim. Ni ja ni većina mojih kolega ne želimo da na sve nas pada ljaga zbog ovakvih stvari. Neka svoje kombinacije prave negde drugde - ogorčena je sudija koja nas je inicijalno i obavestila o, kako tvrdi, pokušaju Jovane Kuveljić da preko koleginice i prijateljice favorizuje oca u postupku.

Bonus video:

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (3)

Loading
Boban

09.08.2023 07:46

Fina je to familija Kuveljic Jovana se bavila sa tatom svojevremeno i nelegalnom gradnjom po Beogradu i Somboru

Maja

09.08.2023 14:21

Koliko je meni poznato Jovana je i završila pravni fakultet po sumnjivim okolnostima,mislim da joj je Kum Backović pomogao oko nekih ispita

Nemanja Stajić

09.08.2023 19:28

Sasa Kuveljic Jovanin otac je zidao nelegalni objekat zgradu u ulici Laze Đokića 6 na Zvezdari i nelegalno ozakonio istu i to je veliko krivično delo za koje treba neko da odgovara!!!