U SRBIJI NA SNAZI DVA METEO ALARMA: Velike vrućine, pljuskovi i grad! RHMZ upozorio: VREME JE OPASNO - Ne preduzimajte nepotrebne rizike!

Autor:

Vesti

24.08.2023

11:25

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

U južnim, centralnim i istočnim predelima Srbije i u brdsko-planinskim predelima moguć grad i do 30 litara kiše

U SRBIJI NA SNAZI DVA METEO ALARMA: Velike vrućine, pljuskovi i grad! RHMZ upozorio: VREME JE OPASNO - Ne preduzimajte nepotrebne rizike!

Foto: Youtube-Weather2Umbrella LTD

Republički hidrometeorološki zavod (RHMZ) izdao je upozorenje na visoke temperature i lokalnu pojavu intenzivnih pljuskova sa gradom koje je na snazi od 24. do 29. avgusta.

Najintenzivniji pljuskovi sa grmljavinom očekuju se u južnim, centralnim i istočnim predelima Srbije i u brdsko-planinskim predelima. U ovim predelima biće uslova i za grmljavinske nepogode sa obilnim pljuskovima, olujnim vetrom i gradom, pri čemu bi u veoma kratkom vremenskom intervalu palo i preko 30 litara kiše po kvadratnom metru.

"Pljuskovi i grmljavina koji se očekuju danas na istoku, jugu i jugozapadu zemlje lokalno mogu biti intenzivniji uz količinu od 10 do 30 mm za kratko vreme, lokalno i više, kao i uz pojavu sugradice i grada u zoni pljuskova. Period visokih temperatura produžava se do utorka (29. avgusta) uz maksimalne vrednosti danas od 32 do 35 °S, a zatim od 33 do 37 °S", objavio je RHMZ.

Na sajtu RHMZ-a objavljeno je da su danas na snazi dva meteo alarma, žuti i narandžasti. Žuti meteo alarm na snazi je u Bačkoj, Banatu, Sremu, Beogradu, Zapadnoj Srbiji, Šumadiji, Pomoravlju, Jugozapadnoj Srbiji.

"Vreme može biti opasno (potencijalno). Vremenske pojave koje su prognozirane nisu neuobičajene, ali je potreban oprez ako planirate aktivnosti koje su izložene meteorološkom riziku. Treba nastaviti sa informisanjem o očekivanim meteorološkim uslovima. Ne preduzimajte nepotrebne rizike", navedeno je. 

Narandžasti meteo alarm je na snazi u Istočnoj, Jugoistočnoj Srbiji i Kosovu i Metohiji.

"Vreme je opasno. Prognozirane su opasne vremenske pojave, a takvog su inteziteta da mogu prouzrokovati materijalnu štetu i biti opasne po ljude i životinje. Treba biti vrlo obazriv, svestan rizika i redovno informisan o detaljima očekivanih meteoroloških uslova. Pratiti savete koje daju nadležne državne službe", objavljeno je na sajtu RHMZ-a.

Bonus video:

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading