EVO KOLIKO JE OPASNO TUŠIRATI SE TOKOM PAKLENIH VRUĆINA: Dr Majcen upozorava da na OVO posebno obratimo pažnju!

Autor: M.O.

Lifestyle

23.08.2023

16:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Žene sa velikim grudima, posebno treba da obrate pažnju na jednu stavku!

EVO KOLIKO JE OPASNO TUŠIRATI SE TOKOM PAKLENIH VRUĆINA: Dr Majcen upozorava da na OVO posebno obratimo pažnju!

Foto: shutterstock

Najčešće greške

Tokom visokih temperatura leti, često se stavlja pod tuš nekoliko puta dnevno. Pitanje koje se nameće jeste da li je ova praksa korisna ili da li važi opšte pravilo da često tuširanje, čak i tokom leta, može negativno uticati na našu kožu.

Dr. Predrag Majcen, dermatovenerolog objasnio je koliko preterano tuširanje može potencijalno naštetiti našoj koži. Također, ukazuje na učestalu upotrebu kupki među stanovništvom Srbije.

- Učestalost tuširanja zavisi od tipa kože, osobina ličnosti i vremenskih uslova. Preterivanje nije korisno za kožu. Jedno ili dva puta dnevno je korisno, no kod pojedinaca sa kožnim oboljenjima kao što su određene vrste ekcema ili psorijaze, često tuširanje može uzrokovati sušenje kože i čak izazvati iritaciju. Higijena je bitna, ali preterivanje nije potrebno - naglašava dr. Majcen u razgovoru za jutarnji program na Prvoj te dodaje:

Republika

Foto: Printskrin/youtube

Ako koristite preparate, gel, pene ili sapune, može doći do kontaktnih alergija

 

- Ako koristite proizvode poput gela, pene ili sapuna, moguće je razvijanje kontaktnih alergija. Važno je da budete pažljivi pri odabiru proizvoda i da preferirate blage formulacije, posebno one koje sadrže nježne mirise. Osobe s masnom kožom ili tendencijom pojačanog znojenja mogu se tuširati češće. Ipak, važno je održavati ravnotežu, jer nedovoljna higijena takođe može dovesti do problema sa kožom, uključujući začepljene pore - objašnjava dermatovenerolog.

Doktor upozorava da deca ne bi trebala biti neprestano izložena kupkama.

- Deci sa osetljivom kožom ne preporučujemo često kupanje, naročito na delovima tela gde ima više znojnih žlezda. Umesto toga, blaga mlaka voda je preporučljiva. To se posebno odnosi na područja poput pazuha, genitalija i prepona. Također, kod žena s obimnijim grudima, treba izbegavati preterano kupanje ispod grudi. Samo prisustvo vode retko uzrokuje negativne efekte, no česti hemijski preparati mogu naškoditi. Što se tiče slane vode, u dermatologiji se preporučuje kupanje u moru. To jača mišiće, poboljšava cirkulaciju i doprinosi općem zdravlju. Stoga je boravak u vodi generalno preporučljiv -  zaključuje dr. Predrag Majcen.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

 

Komentari (0)

Loading