COPY-PASTE JULSKI SCENARIO! Evo kakve nas TEMPERATURE čekaju do kraja leta, meteorolog izneo prognoze!

Autor:

Vesti

29.07.2023

11:23

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Budući da smo u julu imali veliki broj tropskih dana, a onda i superćelijske oluje, mnogi se pitaju kakav nas avgust čeka.

COPY-PASTE JULSKI SCENARIO! Evo kakve nas TEMPERATURE čekaju do kraja leta, meteorolog izneo prognoze!

Foto: Tanjug/M. MILIVOJEVIĆ

Superćelijske oluje koje su opustošile mnoga mesta u Srbiji obeležile su jul mesec, a meteorolog Nedeljko Todorović navodi da su letnje vrućine i letnje nepogode uobičajene svake godine, od maja do početka septembra.

- To je sve kratkog daha i lokalnog karaktera što znači da nisu sva mesta istovremeno zahvaćena, ali gde je lokalno izraženo tamo bude i vidljivih posledica poput štete na poljoprivrednim kulturama, imovini, nažalost, ponegde se izgubi i ljudski život zbog nepažnje i nepridržavanja osnovnih principa poštovanja prirode - kaže Todorović.

Jun je bio kišovit, temperatura je bila oko proseka, jul je malo "iskočio“ i bio topliji, i glavnina letnje vrućine je iza nas. Pošto već od srede 26. jula slabi vrućina i do kraja meseca ne bi trebalo da bude visokih temperatura, suprotno tome biće čak i niže od proseka, a prosečne maksimalne temperature krajem jula i početkom avgusta su oko 28 do 30 stepeni, prenosi Mondo.rs.

- To znači kada je temperatura viša od tih 30 stepeni, ona je nadprosečno visoka, a kada je ispod 28 stepeni onda je ispodprosečna. U većini dana biće suvo i toplo vreme bez velikih vrućina, s tim da bi svakog petog ili šestog dana bilo opet uslova za kratkotrajne pljuskove, grmljavine, što podrazumeva ponegde i letnju nepogodu, što nije ništa novo, već je pitanje samo intenziteta - kaže Nedeljko Todorović.

U avgustu sa manje vrelih dana

Takvi vremenski uslovi će se produžiti i na prvu polovinu avgusta. Todorović kaže da bi mogla u nekoliko dana opet da bude temperatura i viša, da dostigne 35-36 stepeni, ali je to mali broj dana. U julu smo imali između pet i deset takvih dana, u Beogradu sedam, a u avgustu ćemo ih imati još nekoliko.

Pošto se radi o temperaturi koja je malo iznad proseka, to znači, objašnjava meteorolog, da je ovo leto malo toplije, što se i pričalo u prognozama na početku sezone, prenosi Mondo.

- Najverovatnije da bi juli i avgust završili sa manjkom padavina u većini mesta, sem u onim mestima koji su pogođeni pljuskom, jer tamo iz jednog pljuska padne polumesečna, negde čak i mesečna količina padavina, ali to je manji broj mesta. U drugoj polovini avgusta bio bi opet blagi pad temperature, gledajući većinu dana. Nema sumnje da će biti toplih dana, jedino je pitanje da li će prelaziti vrednost od 35 stepeni. Poslednjih deset ili sedam dana u avgustu dođe pljusak ili zahlađenje i onda nema više povratka na temperature preko 35 stepeni. Bilo je izuzetaka, ali u principu krajem avgusta sledi prvo osveženje koje potire letnju vrućinu i ulazimo u pozno leto koje se produžava u septembar - kaže Nedeljko Todorović.

Do kraja avgusta će svakako biti i noći sa temperaturama od 20 i više stepeni, s tim da ih do kraja jula neće biti zbog osveženja koje je stiglo u Srbiju i koje je oborilo jutarnju temperaturu, najnižu, i ona će biti između 10 i 18 stepeni, kako u kom mestu.

Beograd je najtopliji jer je veliki grad, kaže Todorović, on je toplotno ostrvo i u njemu teže minimalna jutarnja temperatura opada zbog mnogo asfalta i betona. Ali, u manjim mestima biće svežijih noći, pogotovo od sredine avgusta kada i dan postaje kraći i ranije pada veče te je hlađenje zemljišta i vazduha brže.

Veća nadmorska visina, niža temperatura

Kada su planinski predeli u pitanju, tamo je pad temperature srazmeran sa visinom u proseku pola stepena na 100 metara visinske razlike. Na primer, ako je u Beogradu 100 metara nadmorska visina, a Zlatibor je na 1.050 metara, visinska razlika je 900 metara, a ako prosečno sa visinom pada temperatura pola stepena, to znači je na Zlatiboru temperatura uvek niža za oko 4-5 stepeni. To važi i za druge nadmorske visine.

Ocena leta 2023.

Tri letnja meseca, procenjuje na sledeći način: jun, inače najkišovitiji mesec ove godine, bio je kišovitiji zbog čega smo imali i bujične poplave. Jul je bio suv i topliji od proseka, a avgust bi trebalo da bude topliji malo.

- Ne mogu da ocenim celo leto jer nije još završeno, ali, generalno leto bi trebalo da bude toplije - kaže Todorović.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

 

Komentari (0)

Loading