HRVATI NASTAVILI PROGON KRAJIŠNIKA: Lalić osuđen zbog pesme iz '95!

Autor:

Vesti

24.08.2023

05:10

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Rajko Lalić (63) uhapšen jer je na koncertu u Sidneju nosio obeležja RSK i navodno povredio ugled Hrvatske.

HRVATI NASTAVILI PROGON KRAJIŠNIKA: Lalić osuđen zbog pesme iz '95!

Foto: Tanjug/AP, YouTube/Printscreen

Hrvatska policija uhapsila je na prelazu Batrovci i osudila krajiškog Srbina i muzičara Rajka Lalića (63) iz grupe Srpska tromeđa zbog pesama koje su nastale još 1995, a izvodio ih je u Australiji!

Kako su saopštili iz policije, kriminalističkim istraživanjem utvrđeno je da je "osumnjičeni, kao član muzičke grupe, izvodio pesme koje su nastale tokom 1995, čiji su tekstovi Republiku Hrvatsku izvrgnuli ruglu, preziru i javnom omalovažavanju".

EKSPRESNA PRESUDA

- Takođe, prilikom nastupanja i izvođenja pesama nosio je određene znakove i odevne predmete koji prikazuju pripadnost nepostojećoj teritorijalnoj tvorevini, a što je javno objavljeno na društvenim mrežama, čime je prekršio i javni red i mir - precizirala je policija u Šibeniku.

Portal Šibenik IN objavio je da je policija imala saznanja o tim snimljenim događajima koji se nisu dogodili u Kninu, ali kad je osumnjičeni došao na područje Knina, policija ga je privela.

Naime, radi se o Lalićevom nastupu u Sidneju kada je sa svojim sastavom zapevao pesmu "Spremte se, spremte, četnici", a snimak je objavio ustaški portal Bujica, koji uređuje Velimir Bujanec.

Republika

Foto: prinscreen/youtube

 

Hrvatski mediji tvrde da je on tu pesmu izvodio na nekoliko koncerata u srpskoj dijaspori, a da mu najveći hit glasi "Rodni Kninu, stari srpski grade, šta u tebi sad ustaše ustaše!"

Za zlo su mu uzeti i nastupi s obeležjima Vojske Republike Srpske Krajine, što je, prema hrvatskom pravosuđu, smrtni greh i "veličanje nepostojeće državne tvorevine".

- Lalić se u nedelju 20. avgusta vraćao automobilom iz rodnog Knina u Beograd. Uhapsila ga je hrvatska policija prilikom rutinske kontrole na graničnom prelazu. Sproveden je u zatvor u Kninu, a zatim u Šibenik, gde ga je opštinski sud ekspresno osudio na 15 dan zatvora, sa sramnim obrazloženjem da je izvodio pesme koje su veličale Republiku Srpsku Krajinu i na taj način, tobože, povredio ugled Hrvatske - rekao je Miodrag Linta, predsednik Saveza Srba iz regiona.

KNIN I USTAŠE

On je od vlasti u Beogradu tražio da uputi protestnu notu Hrvatskoj i da tako pošalje jasnu poruku Hrvatskoj da je apsolutno neprihvatljivo da se hapse i osuđuju krajiški Srbi zbog pevanja nacionalnih i patriotskih pesama:

- U pitanju je najgrublje kršenje ljudskih prava krajiških Srba, odnosno prava na slobodno izražavanje svog nacionalnog, kulturnog i verskog identiteta.

Srpska tromeđa je sastav koji izvodi krajiške pesme, a baza im je Strmica kod Knina. Lalićev bend postoji od 1995. i dosad je objavio 20 albuma, između ostalog i "Rodni Kninu, stari srpski grade, šta u tebi sad ustaše rade".

Zanimljivo je da grupa često nastupa na lokalnim manifestacijama u Hrvatskoj poput folklorne manifestacije Sijelo Tromeđe u Strmici.

Žele da zatru sve proslave

Linta je otkrio da je hrvatska policija 18. avgusta uhapsila još jednog krajiškog Srbina, takođe estradnog umetnika D. O. (45) iz Obrovca zbog toga što je na profilu na Fejsbuku objavljivao fotografije i pesme koje tobože vređaju nacionalna osećanja Hrvata.

Opštinski sud u Šibeniku ga je sutradan kaznio sa 1.000 evra. Linta ističe da je ovaj sud doneo dve skandalozne i etnički motivisane presude, čiji je cilj da se zastraše krajiški Srbi da ne odlaze u zavičaj, da se spreči svečano obeležavanje seoskih slava na krajiškom prostoru i masovno učešće srpskog naroda u tim proslavama.

"Prošlo je najveće zlo, više nemam strahova"

Lalić nije davao mnogo intervjua u svojoj karijeri, ali, tokom jednog gostovanja, na pitanje koji je njegov najveći strah odgovorio je:

- Prošlo je ono najteže, ono zlo koje je iza nas, da ne spominjem sad koje je. Tako da više nemam strahova.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

Komentari (0)

Loading