VERNICI DANAS OBELEŽAVAJU VELIKE ČUDOTVORCE ZOSIMA I JAKOVA: Veruje se da OVA molitva iz manastira Tumane čuva zdravlje - važno je da izgovorite NAGLAS SVAKU REČ

Autor:

Vesti

21.08.2023

05:35

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Vernici danas proslavljaju praznik prepodobnih Zosima i Jakova Tumanskog. Mnogobrojne legende vezuju se za ove svetitelje.

VERNICI DANAS OBELEŽAVAJU VELIKE ČUDOTVORCE ZOSIMA I JAKOVA: Veruje se da OVA molitva iz manastira Tumane čuva zdravlje - važno je da izgovorite NAGLAS SVAKU REČ

Foto: ST/Nemanja Pančić

Srpska pravoslavna crkva i vernici danas 21. avgusta, proslavljaju praznik prepodobnoga Zosima Tumanskog, istog datuma obeležava se i prepodobni otac Jakov.

Mnogobrojne legende vezuju se za ova dva svetitelja. Veruje se da je kosovski junak nehotice ubio monaha Zosima - u lovu. Naime, predanje kaže da je Miloš Obilić začuo šuštanje iz obližnje šume, dok se kupao u svojoj banji. Pomislivši da je u pitanju neka životinja, u tom pravcu ispalio je strelu iz luka i pogodio ovog Pustinjaka.

Takođe, i ime manastira isto je povezano sa ovom legendom. Veruje se da je kosovski junak poneo ranjenika na mesto današnje manastirske crkve pred kojom je svetac rekao: "Tu, mani ne", te je tako i ovo sveto mesto nazvano Tumane.

Prva molitva prepodobnim ocima, tumanskim čudotvorcima, Zosimu i Jakovu

Prepodobni i bogonosni oci naši Zosime i Jakove, životom svojim na zemlji posvedočili ste Hrista. Odričući se od privremenih blaga, nasledili ste večna. Tajnom bogomislija osveštali ste sebe. Slobodom svojom izabrali ste Carstvo Božije, radi koga pretrpeste sve nedaće života. Stekavši smelost, kao prijatelji Gospodnji i sažitelji svetih u Raju, i nas nedostojne spomenite, da u danu večnoga suda, sa poslednjima obretemo milost Božiju. I u vreme zemnoga bivstvovanja našeg, naučite nas primerom svetim, kako da pravilno ispovedamo istinitoga Boga i živimo kako je ugodno NJemu, slaveći ga u Trojici, Oca i Sina i Svetoga Duha, sada i uvek i u vekove vekova. Amin.

Foto: ST/Nemanja Pančić

Manastir Tumane

Druga molitva prepodobnim ocima, tumanskim čudotvorcima, Zosimu i Jakovu

O čudesni i bogonosni oci naši Zosime i Jakove, molitveno zastupite sve one koji vam pritiču sa ljubavlju, znajući da ste stekli smelost pred Bogom. Ne otpustite bez utehe, nikoga od malih Hristovih slugu, koji vam vape, stradanjima i bolestima mnogim ophrvani. Darujte im po blagodati kojom vas ukrepi Gospod, da utešeni i ohrabreni dođu do poznanja istine i postanu udeonici stada odabranoga. Da utelovljeni u svetim tajnama zajednici Crkve, naslede večna dobra i naslađuju se gledanjem lica Božijeg, slaveći i u vreme zemnoga života, Boga u Trojici, Oca i Sina i Svetoga Duha, sada i uvek i u vekove vekova. Amin.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na Telegramu i Vajberu. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.

BONUS VIDEO

 

Komentari (0)

Loading