POČELA JE PRIJAVA ZA NOVČANU POMOĆ OD DRŽAVE! Lako do 10.000 dinara po detetu u samo 3 klika - očekuje se olakšanje za porodice! (FOTO)

Autor:

Vesti

20.08.2023

09:02

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ova mera se uklapa u niz napora Vlade Republike Srbije da pruži podršku građanima, posebno porodicama, u teškim vremenima.

POČELA JE PRIJAVA ZA NOVČANU POMOĆ OD DRŽAVE! Lako do 10.000 dinara po detetu u samo 3 klika - očekuje se olakšanje za porodice! (FOTO)

Foto: Printsrkin/ IDP.TREZOR.GOV.RS

U Srbiji je započeo proces prijava za jednokratnu novčanu pomoć države od 10.000 dinara namenjenu svakom detetu do 16 godina starosti. Ova mera ima za cilj da pruži podršku porodicama i olakša njihovu finansijsku situaciju.

Proces prijave odvija se elektronski putem portala Uprave za trezor, dostupnog na adresi idp.trezor.gov.rs. Prijave su moguće od ponoći i trajaće sve do 20. septembra 2023. godine.

Foto: Printsrkin/ IDP.TREZOR.GOV.RS

 

Jednostavan proces prijave

Prijavljivanje za novčanu pomoć je pojednostavljeno kako bi što veći broj roditelja mogao da ostvari ovu korist. Podnosilac prijave, u ovom slučaju majka deteta, treba da unese svoj broj lične karte i matični broj, kao i naziv banke u kojoj želi da joj bude uplaćen novac.

Kako bi se smanjila mogućnost greške prilikom unosa podataka, majke nisu obavezne da unose matične brojeve svoje dece. Sistem će automatski povući podatke o deci iz nadležnih registara.

Foto: Printsrkin/ IDP.TREZOR.GOV.RS

 

Cilj i uslovi prijave

Cilj ove mere je da olakša finansijski teret porodicama i pruži im podršku tokom izazovnih ekonomskih vremena. Pravo na novčanu pomoć od 10.000 dinara imaju majke (ili izuzetno očevi, staratelji ili hranitelji) za svako dete koje je državljanin Republike Srbije i koje je rođeno posle 21. novembra 2006. godine.

To znači da se obuhvataju i deca koja su prošle godine imala manje od 16 godina, a nisu ispunjavala uslove za pomoć mladima od 16 do 29 godina.

Hranitelji koji primaju novčanu pomoć i primaoci novčane socijalne pomoći automatski će dobiti novac bez potrebe za podnošenjem prijave. Samohrani očevi, osim navedenih podataka, prilikom prijave će morati da dostave i digitalizovanu kopiju pravosnažne sudske odluke kojom se potvrđuje da sami obavljaju roditeljsko pravo.

Foto: Printsrkin/ IDP.TREZOR.GOV.RS

 

Realizacija i isplata pomoći

Prijavljivanje za ovu novčanu pomoć traje do 20. septembra, nakon čega će uslediti realizacija isplate. Isplata će početi od 25. septembra, a najkasnije do 1. oktobra.

Očekuje se da će preko milion dece dobiti ovu novčanu podršku. Za ovu svrhu je izdvojeno oko 12 milijardi dinara iz budžeta.

Foto: Printsrkin/ IDP.TREZOR.GOV.RS

 

Podrška porodicama i perspektive

Ova mera se uklapa u niz napora Vlade Republike Srbije da pruži podršku građanima, posebno porodicama, u teškim vremenima.

Pandemija COVID-19 i ekonomske posledice koje je izazvala dodatno su naglasile važnost pružanja finansijske pomoći građanima, naročito roditeljima koji se suočavaju sa troškovima vaspitanja i školovanja svoje dece.

Očekuje se da će ova mera imati pozitivan uticaj na finansijsku situaciju porodica i doprineti boljim perspektivama za decu. Uz to, olakšanje za roditelje moglo bi uticati i na podsticanje nataliteta, jer bi finansijska podrška mogla ublažiti zabrinutosti vezane za troškove podizanja dece.

 

 

Državna pomoć od 10.000 dinara za svako dete do 16 godina u Srbiji predstavlja korak ka podršci porodicama u teškim ekonomskim uslovima. Jednostavan proces prijave omogućava većem broju roditelja da ostvare ovu korist, dok se očekuje da će oko milion dece imati koristi od ove pomoći.

Isplata će početi krajem septembra, pružajući finansijsko olakšanje porodicama i doprinoseći boljoj budućnosti za decu u Srbiji.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

Komentari (0)

Loading