RODITELJI ZA POLAZAK U ŠKOLU ODVAJAJU CELU PLATU?! Troškovi sve veći teret za porodicu u Srbiji (FOTO)

Autor:

Vesti

19.08.2023

09:16

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Roditelji su izrazili zabrinutost zbog povećanja troškova obrazovanja

RODITELJI ZA POLAZAK U ŠKOLU ODVAJAJU CELU PLATU?! Troškovi sve veći teret za porodicu u Srbiji (FOTO)

Foto: Tanja Opsenica

Dok se polazak u školu približava, mnoge porodice u Srbiji suočavaju se sa sve većim teretom finansijskih troškova vezanih za obrazovanje svoje dece. Besplatno obrazovanje, nekada osnovno pravo, postaje sve skuplje, a mnogi roditelji izražavaju zabrinutost zbog povećanja troškova koje donosi nova školska godina.

Jedan od najvećih izdataka tokom početka školske godine su udžbenici. Iako država pruža podršku kroz program dodele besplatnih udžbenika, mnoge porodice se suočavaju s problemom selektivne raspodele ovih materijala. Roditelji često ukazuju na nedostatak konzistentnosti u distribuciji besplatnih udžbenika, što rezultira time da se neki roditelji suočavaju s dodatnim troškovima kupovine udžbenika koji nisu pokriveni ovim programom.

Pored udžbenika, troškovi poput školskog pribora, odeće, obuće, torbi i drugih potrepština takođe doprinose ukupnom finansijskom opterećenju. Ova situacija posebno pogađa porodice s više dece, jer se troškovi umnožavaju za svako dete koje ide u školu.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Bebac.com (@bebaccom)

 

- Sve je duplo skuplje. Da li ste vi skoro ušli u knjižaru,ne znam odakle vam te cene - bio je jedan od komentara. 

Roditelji su izrazili zabrinutost zbog povećanja troškova obrazovanja i pozvali su vlasti da osiguraju da obrazovanje ostane pristupačno za sve. Nevladine organizacije i udruženja roditelja takođe izražavaju svoju podršku roditeljima i pozivaju na transparentnost u raspodeli besplatnih udžbenika kako bi se osigurala pravedna distribucija.

Kako se septembar, mesec povratka u školske klupe, bliži, mnoge porodice se suočavaju s dilemom kako da se nose s finansijskim izazovima koje nosi nova školska godina. Očekuje se da će troškovi obrazovanja nastaviti da budu tema javne rasprave, a rešenja se traže kako bi se olakšao teret roditeljima i omogućilo deci da se obrazuju bez nepotrebnog finansijskog stresa.

BONUS VIDEO 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading