STANJE NA KOSOVU ALARMANTNO! Zalihe lekova i sanitetskog materijala u srpskim sredinama ponestaju

Autor:

Vesti

18.08.2023

14:28

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Zalihe su pri kraju, napominje Dimitrijević, a ukoliko se ovakvo stanje nastavi Dom zdravlja će se suočiti sa nestašicom

STANJE NA KOSOVU ALARMANTNO! Zalihe lekova i sanitetskog materijala u srpskim sredinama ponestaju

Foto: Youtube/KosovoOnline

Ambasador SAD na Kosovu Džefri Hovenijer izjavio je pre dva dana, da ima informacije da se lekovi na Kosovo dopremaju kao i pre 14. juna kada je kosovska vlada uvela zabranu, međutim, direktori zdravstvenih institucija u srpskim sredinama to demantuju.

Zdravstveni centar „Gnjilane“, sa sedištem u Pasjanu, prema rečima direktor te ustanove dr Zoran Perića ima zalihe lekova za još oko 15 dana, a stanje je alarmantno. Zalihe lekova i sanitetskog materijala, kako je potvrdila direktorka Doma zdravlja Gračanica dr Mirjana Dimitrijević. ponestaju i u zdravstvenim ustanovama u srpskim sredinama na centralnom Kosovu, jer ne stižu od 14. juna i po njenim rečima, ukoliko se nešto ne promeni doći će do nestašice.

- Što se tiče lekova i potrošnog materijala koji mi koristimo za rad, od kako su kosovske institucije uvele zabranu ulaska kompletne robe srpskog porekla na Kosovo i Metohiju mi se suočavamo sa otežanim funkcionisanjem zato što u poslednja dva meseca nismo imali isporuku lekova, sanitetskog i ostalog potrošnog materijala od strane naših dobavljača od kojih se redovno snabdevamo - rekla je Dimitrijević za Kosovo onlajn.

Zalihe su pri kraju, napominje Dimitrijević, a ukoliko se ovakvo stanje nastavi Dom zdravlja će se suočiti sa nestašicom.

- Što se zaliha tiče, trenutno ih imamo, ali nam vrlo brzo nestaju, odnosno troše se, tako da ćemo se u vrlo kratkom periodu, suočiti sa nestašicom, kako lekova, tako i sanitetskog, laboratorijskog materijala, i svega onog što je neophodno za normalno funkcionisanje jedne zdravstvene ustanove - kaže Dimitrijević.

Po njenim rečima, to će svakako uticati na kvalitet zdravstvene zaštite.

- Samim tim će naši korisnici, naše stanovništvo, biti uskraćeni za kvalitetnu zdravstvenu zaštitu. Nećemo imati reagense da radimo dijagnostičke metode, nećemo imati sanitetski potrošni materijal, nećemo imati lekove koje treba da damo našim pacijentima, tako da je situacija jako nepovoljna - rekla je ona.

Dimitrijević je apelovala na međunarodnu zajednicu da utiče na kosovsku vladu i omogući nesmetani protok robe.

- Ja bih apelovala na međunarodnu zajednicu da nam omogući snabdevanje lekovima i potrošnim materijalom za zdravstvene ustanove, da to bude redovno, da se to na neki način odvoji od ostalog i da  profunkcioniše što pre - istakla je Dimitrijević.

Zalihe u Kosovskom Pomoravlju još za oko 15 dana

Direktor Zdravstvenog centra Gnjilane sa sedištem u Pasjanu dr Zoran Perić rekao je za Kosovo onlajn da ta zdravstvena ustanova ima zalihe koje su ostale od ranije i da ne zna kako će funkcionisati kad one nestanu.

- Svi smo svedoci da je od strane kosovske vlade uvedena zabrana prevoza lekova, sanitetskog materijala, robe iz centralne Srbije. Svi naši dobavljači, od dobavljača lekova, do sanitetskog potrošnog materijala i svega onoga što se koristi u našem centru, svi dobavljači se nalaze u centralnoj Srbiji. Mi zavisimo, odnosno, lečenje našeg stanovništva zavisi od toga, od normlanog protoka lekova. Toga nema mesecim, tako da, iskreno, zbrinuti smo i naš narod je zabrinut kako ćemo dalje - rekao je Perić.

Perić naglašava da će, ukoliko se sa zabranom nastavi, doći do totalne blokade zdravstvenog sistema na Kosovu.

- Nemamo čime da lečimo ljude. Postoji dobra volja, narod dolazi na pregled, mi možemo da pregledamo pacijenta, ali ne možemo ništa da mu damo. Ne možemo čak ni u najhitnijim situacijama, kada je život ugrožen, kod akutnih teških oboljenja, infarkta srca, asmatičnih napada, kod hroničnih bolesnika, povišenog krvnog pritiska, šta da damo pacijentu, ako nemamo lekove za hitno obaranje pritiska, to su sve ampulirani lekovi koji idu venski, koji idu veoma brzo, veoma hitno. Ako nemamo kiseonik, čak je i tu problem bio. To su stvari od životne važnosti. Jednostavno nema života, sve staje, zdravstvo, zdravstvena zaštita, hronični bolesnici ostaju bez lekova, bez potrebne terapije. Situacija je izuzetno teška, alarmantna - rekao je Perić.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

 

Komentari (0)

Loading