AMERIČKI AMBASADOR NA KiM: Kosovo da bude oprezno u oduzimanju licence za rad, u toku razgovori o slučaju MTS-a

Autor:

Vesti

16.08.2023

19:17

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Američki ambasador na Kosovu, Džefri Hovenijer, nedavno je upozorio vlasti Kosova da budu pažljive u vezi sa oduzimanjem dozvola za rad, posebno ističući trenutnu situaciju sa srpskim telekomunikacionim operaterom MTS.

AMERIČKI AMBASADOR NA KiM: Kosovo da bude oprezno u oduzimanju licence za rad, u toku razgovori o slučaju MTS-a

Foto: Tanjug/AP

Na pitanje Radija Slobodna Evropa (RSE) o stavu američke ambasade u vezi sa nedavnom odlukom vlade tzv. Kosova da oduzme dozvolu za rad srpskom telekomunikacionom operateru MTS, ambasador Hovenijer je naglasio da je reč o "veoma osetljivom pitanju". 

"U slučaju bilo kog biznisa, čija licenca može da se oduzme, ohrabrujemo Vladu da preduzma takve radnje sa oprezom…Velika je stvar kada oduzmete licencu za rad", rekao je Hovenijer.

"Pozivamo vladu da bude veoma, veoma oprezna u akcijama koje preduzima", dodao je ameručki ambasador.

Američki ambasador je istakao da je razumljivo što vlada tzv. Kosova očekuje da preduzeća koja obavljaju poslove na Kosovu poštuju važeće zakone. Međutim, naglasio je da nije razumno da se donose odluke koje iziskuju korake bez adekvatne koordinacije i saradnje sa svim relevantnim stranama. Ova izjava odražava važnost usklađenosti i međusobne komunikacije u rešavanju problema i donošenju odluka koje mogu imati šire posledice.

"Međunarodna zajednica očekuje od vlade da koordiniše sa nama oko načina sprovođenja zakonskih odredbi, oko nečega što je osetljivo, kao što je poslovanje preduzeća čiji su temelji proizašli iz sporazuma (u okviru dijaloga), uz posredovanje EU", rekao je Hovenijer.

Ambasador je dodao da su u ovom trenutku u toku razgovori između specijalnog predstavnika Evropske unije za dijalog, Miroslava Lajčaka, i Vlade Kosova kako bi se pronašlo rešenje za aktuelnu situaciju. Ova informacija naglašava važnost diplomatije i međunarodne saradnje u rešavanju ovakvih pitanja, posebno kada su uključeni osetljivi politički i ekonomski faktori. 

"Ne želim da prejudiciram ishod ovog (razgovora), i ne želim da trošim vreme na pojedinosti, osim da kažem da smo podržali i podržavamo inicijativu specijalnog predstavnika EU, koji ima odgovornost da obezbedi punu usklađenost sa svim briselskim sporazumima", rekao je Hovenijer.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

Komentari (1)

Loading
Mile

16.08.2023 19:24

Uskoro ćemo to da rešimo kada budemo uhapsili teroristu Kurtija