SEZONA AMBROZIJE KREĆE! Ukoliko vas muči alergija, ovo je NAJBOLJE REŠENJE!

Autor:

Vesti

13.08.2023

16:27

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Osobe koje nisu ispitale alergiju treba da se jave lekaru.

SEZONA AMBROZIJE KREĆE! Ukoliko vas muči alergija, ovo je NAJBOLJE REŠENJE!

Foto: Shutterstock

Građane koji su alergični na ambroziju u drugoj polovini avgusta čekaju tegobe poput curenja nosa, otežanog disanja, bola u grudima i gušenja jer počinje cvetanje ambrozije, upozoravaju alergolozi.

Pedijatar i alergolog dr Saša Milićević pričao je za Kurir da se koncentracija ambrozije već duže vreme drži na visokom nivou, pogotovu ujutro.

- Za ambroziju je karakteristično to da s kišom koncentracija malo opadne, ali ako dune vetar, ona se opet pojača. Jedno zrno ambrozije ima 50 alergenih svojstava koja izazivaju razne tegobe. Ko god ima problema sa ambrozijom, on to najbolje zna, kako deca tako i odrasli, a tegobe ih čekaju i u narednom periodu. Svake godine se povećava broj pacijenata osetljivih na ambroziju. Procene su da će u budućnosti alergije postati toliko raširene da će se smatrati nekom vrstom poremećaja. Svaki četvrti čovek ima neki vid alergije - rekao je dr Milićević i dodao:

- U poslednje vreme ambrozija i polen korova postali su agresivniji u poređenju s polenom trave i drveća. Više ljudi ima agresivnije simptome i pred pojavu ambrozije, organizam je pod tenzijom. Karakteristično je i to da se sve više spušta granica i sve mlađi pacijenti imaju alergiju.

Republika

Foto: printscreen/RTS

 

Dr Milićević je rekao i da će alergični na ambroziju u narednom periodu zapravo imati izmenjenu reakciju imuniteta.

- Kada organizam prihvati zrno polena kao neku štetnu materiju, kod čoveka se javlja čitav niz simptoma koji se pak od osobe do osobe razlikuju. Zbog čega se sve to događa, još nije jasno, ima mnogo različitih teorija, ali nijedna ne objašnjava to do kraja. Najvažnije je da se krene s terapijom u predsezoni, jer ako se zakasni, simptomi mogu da budu jaki. Lekovi koje treba uzimati su antihistaminici i oni zauzmu mesto na receptorima gde bi se vezala zrnca polena ambrozije. Ako to preduhitrimo, alergijski simptomi će biti manji.

Takođe, osobe koje nisu ispitale alergiju treba da se jave lekaru.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

Komentari (0)

Loading