ROĐENJE BEBE DŽINA POKRENULO VELIKU RASPRAVU! Da li je u pitanju medicinski fenomen, genetika ili loše kontrolisana trudnoća? Odgovor smo potražili od stručnjaka

Autor:

Vesti

09.08.2023

15:21

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

O kolikoj je bebi reč, dovoljno ilustruje podatak da se prosečna težina mališana na rođenju kreće između 3 i 3,2 kilograma, a da zdrave bebe težinu novorođenčeta iz Gornjeg Milanovca obično dostižu oko šestog meseca, kada se najčešće duplira njihova kilaža.

ROĐENJE BEBE DŽINA POKRENULO VELIKU RASPRAVU! Da li je u pitanju medicinski fenomen, genetika ili loše kontrolisana trudnoća? Odgovor smo potražili od stručnjaka

Foto: RINA

U Gornjem Milanovcu u četvrtak je rođena beba džin - dečak težak čak 6.420 grama i dugačak celih 68 centimetara. O kolikoj je bebi reč, dovoljno ilustruje podatak da se prosečna težina mališana na rođenju kreće između 3 i 3,2 kilograma, a da zdrave bebe težinu novorođenčeta iz Gornjeg Milanovca obično dostižu oko šestog meseca, kada se najčešće duplira njihova kilaža.

Ako bi smo se upavljali ovim medicinskim parametrima, dečak iz Gornjeg Milanovca sa šest meseci imao bi oko 13 kilograma, što bi, medicinski gledano, odgovaralo uzdrastu deteta od dve godine.

Da li se rođenje bebe džina u Gornjem Milanovcu može svrstati u fenomene ili je pak reč o loše kontrolisanoj trudnoći, o čemu se prethodnih dana vodi ozbiljna polemika na društvenim mrežama, pitali smo eksperte.

Poznati beogradski ginekolog, koji nije želeo da mu pominjemo ime, da ne bi, kako je rekao, ulazio u nepotrebne rasprave sa kolegama i javnošću, veruje da mama nije u ovom slučaju vodila puno računa o sebi, a samim tim ni o bebi koju nosi.

Republika

Foto: RINA

Beba od 6,5 kilograma rođena u Gornjem Milanovcu

- Pričam ovo prevashodno da bih edukovao buduće i sadašnje trudnice, a ne da bih se sa nekim raspravljao. Neka je dete živo i zdravo, ali ovo nije toliko za pohvalu koliko se o tome piše kao o nekom svetom činu. Koliko sam pročitao, mama je i sama priznala da je tokom trudnoće dosta jela, dakle, imala je problem sa gojaznošću, a iza svega toga često se krije problem i sa insulinskom rezistencijom, glikemijom odnosno gestacijskim šećerom, a nije isključeno da kuburi i sa štitnom žlezdom. Ne kažem da genetika ne igra ulogu u tome kolika će beba biti na rođenju, možda su mama i tata dvometraši i zdravi ko drenovi, ali moje iskustvo pokazuje da se plod u stomaku majke ubrzano razvija usled ovakvih zdravstvenih problema trudnica - kaže on i dodaje da nije slučajno da se na redovnim pregledima trudnica meri prati rast i dužina bebe u majčinom stomaku.

- Postoji protokol koji se moraju ispoštovati kad se ovakav slučaj primeti, između ostalog, testovi glikemije, funkcije tiroideje, ultrasonografija...

Njegova koleginica Mima Fazlagić kaže da je tačno da zdravstveno stanje majke može da utiče na kilažu novorođenčeta, ali ne treba zanemariti ni ulogu genetike.

Republika

Foto: Printskrin/youtube

Mima Fazlagić

- U "Narodnom frontu" imali smo slučaj da je beba na rođenju imala 7,2 kilograma, roditelji zdravi, ali visoki i korpulentni. Tačno je da, ako majka ima gestacijski šećer da se rađa krupna beba, ali računam da taj pregled sad prolaze sve trudnice u petom-šestom mesecu trudnoće - kaže ona.

Pedijatar Saša Milićević kaže da je činjenica da se na osnovu ploda može dosta zaključiti o zdravlju majke i obrnuto, ali da želi da veruje da je u ovom slučaju genetika umešala svoje prste.

Republika

Foto: printskrin

Saša Milićević

- Nek je živ i zdrav. Činjenica je da ova deca, koja su imala veliku kilažu na rođenju, pogotovo ako im je i majka gojazna, ima predispoziciju da i tokom kasnijeg perioda života kubure sa ovim problemom, koji opet može biti uzrok mnogih drugih zdravstvenih tegoba. Aj da verujemo, pošto nemamo pred sobom analize majke tokom trudnoće, da je ovde u pitanju genetika, da je povukao, ako ne na roditelje, onda gen nekog "velikog" pretka i da će ubudućnosti biti zdrav kao dren - rekao je Milićević.

Bonus video:

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading