LISTA NAJJAČIH VOJSKI NA SVETU: Srbija lider u regionu

Autor:

Vesti

12.08.2023

15:53

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Na rang listi najjačih nacionalnih oružanih snaga, koju je objavila stranica "Global fajerpauer", Sjedinjene Države zauzimaju prvu poziciju dok je Srbija lider u regionu i nalazi se na 58. mestu.

LISTA NAJJAČIH VOJSKI NA SVETU: Srbija lider u regionu

Foto: Ministarstvo odbrane Srbije

Na osnovu faktora kao što su količina vojne opreme i vojnika svake zemlje, ali i njihova finansijska situacija, logistički kapaciteti i geografski uslovi, između ostalog, generiše se ocena "Pauer indeksa", pri čemu niža ocena ukazuje na snažniju vojsku, objašnjava "Biznis insajder".

Najjaču vojsku na svetu imaju Sjedinjene Američke Države, potom sledi - sa vrlo malom razlikom -  Rusija, onda Kina, Indija, Ujedinjeno Kraljevstvo, Južna Koreja, Pakistan, Japan, Francuska i Italija. 

Foto: printscreen

Spisak najjačih vojnih sila

Posle svih ulaganja zapadnih zemalja u vojsku Ukrajine, ona se na ovom spisku našla na 15. mestu.

Od zemalja regiona Srbija na listi zauzima najbolju, 58. poziciju, dok su iza nje, Hrvatska na 69, Slovenija je 86, Albanija je na 91 mestu, Severna Makedonija je 108, Crna Gora 128, a BiH se nalazi na 133. poziciji.

Foto: printscreen

Vojska

"SAD su zauzele prvo mesto jer pokazuju najbolje brojke u ključnim materijalnim, finansijskim i resursnim kategorijama", saopštio je, "Global fajerpauer".

U saopštenju se ističe da je Americi, dodeljena ocena 0,0712 "Pauer indeks".

Sa 92 razarača, 11 nosača aviona, 13.300 aviona i 983 borbena helikoptera, prema podacima iz aprila 2023. godine, ta zemlja se rangirala prva u mnogim područjima, uključujući veličinu svoje flote aviona, broja ratnih brodova i snage svoje transportne flote. Takođe, SAD ima znatno najveći odbrambeni budžet od 761,7 milijardi dolara, što je skoro trostruko više od Kine, koja je na drugom mestu sa budžetom za odbranu od 230 milijardi dolara, piše "Biznis insajder" za vojsku SAD.

U pregledu za 2023. godinu "Global fajerpauer" je uzimao u razmatranje 145 svetskih sila.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

 

 

Komentari (0)

Loading