NEVEROVATNE VESTI! Preokrenut NEGATIVNI trend koji traje više od 40 godina - Srbija jedina zabeležila rast živorođenih u regionu!

Autor:

Vesti

07.07.2023

16:04

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Porast živorođenih uzrokovan porastom po redu rođenja prvog deteta.

NEVEROVATNE VESTI! Preokrenut NEGATIVNI trend koji traje više od 40 godina - Srbija jedina zabeležila rast živorođenih u regionu!

Foto: printscreen, ST/N. MANDIĆ

ST/N. MANDIĆ

Srbija je jedina zabeležila rast broja živorođenih u odnosu na države u okruženju.

Veoma je značajno to što je porast živorođenih uzrokovan porastom po redu rođenja prvog deteta. Godinama, tj. decenijama unazad broj rođenja prvog deteta je bio u konstantnom padu, što je bila posledica konstantne migracije, samim tim i smanjenja fertilne baze.

Prema konačnim podacima za 2022. godinu broj živorođenih je veći za 520, u odnosu na 2021. godinu.

Foto: printscreen

 

Zabeležen je i rast broja prvorođene dece u 2022. godini u odnosu na 2021. godinu za 660. 

Podatak o rastu broja prvorođenih je značajan jer se već decenijama (od 80 tih godina prošlog veka) beleži tren pada prvorođene dece, što je direktna posledica manje generacije žena koje učestvuju u rađanju prvog deteta.

Rast broja prvorođenih može se objasniti finansijskih merama populacione politike. Takođe, rast broja prvorođenih upućuje i na zaključak da sve manje mladih ljudi odlazi iz zemlje trajno.

BONUS VIDEO:

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading