PORODICA IZ BEGEČA PRAVI UNIKATNU RAKIJU Za šargarepovačom odlepili Hrvati, Slovaci, Mađari...

Autor:

Vesti

05.07.2023

13:42

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Za litru ovog pića, kako kažu, potrebno je 20 kilograma tog povrća

PORODICA IZ BEGEČA PRAVI UNIKATNU RAKIJU Za šargarepovačom odlepili Hrvati, Slovaci, Mađari...

Foto: pixabay.com

Jedno gazdinstvo u Begeču napravilo je rakiju od šargerepe! 

Flaša "šargarepovače" prodaje se za 1.200 dinara, a pored domaćih kupaca, ova rakija je tražena i u Slovačkoj, Mađarskoj, Bosni i Hercegovini i u Hrvatskoj.

Žena koja ispred svoje kuće prodaje ovo unikatno piće, prenosi portal nsuživo.rs, kaže da da je njen deda došao na ideju da pored viljamovke i dunje, na svom salašu peče i šargarepu.

Za litru tog unikatnog napitka, kako kaže, potrebno je 20 kilograma tog povrća. Ona objašnjava da je proces pečenja ove rakije dug i zahtevan, ali da, kako naglašava, njena porodica to radi iz ljubavi.

Foto: pixabay.com

 

Dodaje da se uzgojem šargarepe u njenoj porodici svi bave, od najstarijih do najmlađih i da su čak nekoliko puta učestvovali i na poznatoj begečkoj "Šargarepijadi".

Begečka šargarepa proglašena je za proizvod sa zaštićenim geografskim poreklom 2017. godine i zbog specifičnih karakteristika i kvaliteta postala je treći sertifikovan proizvod na teritoriji Novog Sada, a druga zaštićena šargarepa u Evropi.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading