DA SE NIKAD NE ZABORAVI: Širom Amerike organizovana druženja posvećena Misiji Halijard

Autor:

Vesti

28.06.2023

13:55

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Fondacija Misija Halijard imala je mogućnost da prikaže i prezentuje informacije mnogima koji su bili zainteresovani, ali su malo znali detalje ove neverovatne misije

DA SE NIKAD NE ZABORAVI: Širom Amerike organizovana druženja posvećena Misiji Halijard

Foto: Fondacija Misija Halijard

Sećanje na jednu od najuspešnijih akcija spasavanja tokom Drugog svetskog rata, misiju Halijard, u kojoj je sa improvizovanog aerodroma u Pranjanima uspešno evakuisano više od 500 američkih i savezničkih avijatičara godinama već godinama se neguje u SAD. Tim povodom, Fondacija Misija Halijard organizovala je u maju i junu niz aktivnosti koje su potvrdile prijateljstvo naša dva naroda.

Manifestacija je započela 7. maja u komemorativnom muzeju vazduhoplovnih snaga Arizone u Mesi. Učešće crkve Sveti Sava i crkve Sveti Nikola, civilne vazdušne patrole Arizone i obalske straže SAD iz Arizone doprineli su odličnoj atmosferi i postali važan deo ove rastuće tradicije koja se održava dva puta godišnje.

Foto: Fondacija Misija Halijard

 

Potom je u Muzeju bojnog broda u Nju Džersiju održano veče posvećeno ovoj misiji, a aktivnosti Fondacije nastavljene su u Ohaju.

- Radujemo se sve većem učešću srpske zajednice širom Ohaja, ali i na izgradnji naših odnosa i mreže u ovoj važnoj državi u priči o Halijardu - saopštila je Fondacija.

Druženje je nastavljeno u Muzeju vazduhoplovstva srednjeg Atlantika u Pensilvaniji. Vikend posvećen Drugom svetskom ratu okupio je entuzijaste iz celog sveta, a Fondacija je imala mogućnost da prikaže i prezentuje informacije o Halijard misiji mnogima koji su bili zainteresovani, ali su malo znali detalje ove neverovatne misije.

Foto: Fondacija Misija Halijard

 

Manifestacija je završena 16. juna u Vašingtonu, izložbom "Zaboravljene istorije" i prijemom u ambasadi Srbije.

-Fondacija Misija Halijard se zahvaljuje ambasadoru Marku Đuriću i njegovom neverovatnom štabu za njihovo partnerstvo i podršku - navode iz ove organizacije.

Foto: Fondacija Misija Halijard

 

Misija Halijard počela je u martu 1944. godine, kada je komandant JVUO, general Dragoljub Mihailović naredio izgradnju piste sa koje je obavljana vazdušna evakuacija savezničkih pilota i u čijoj su izgradnji učestvovali meštani Pranjana i okolnih sela. U periodu od avgusta 1944, do februara 1945. godine avijatičari su prevoženi u američke baze u Italiji.

Foto: Fondacija Misija Halijard

 

Svedočanstvo za buduće generacije

Fondacija sarađuje sa vajarom Stenom Votsom na izradi statue u čast Halijard spasilačke misije. Ovaj vajar imao je neverovatnu sposobnost da uhvati suštinu spasilačke misije - hrabrost, čast i požrtvovanost, a njegovo delo ostaće kao svedočanstvo ove važne priče za buduće generacije.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading