Đurić na izložbi o misiji Halijard u Severnoj Karolini: Sa ogromnim ponosom se sećamo naših predaka (FOTO)

Autor:

Vesti

23.11.2022

16:56

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ambasador Srbije u SAD Marko Đurić prisustvovao je, na poziv Američkog muzeja vojnog vazduhoplovstva i specijalnih operacija, obeležavanju misije "Halijard" u Severnoj Karolini.

Đurić na izložbi o misiji Halijard u Severnoj Karolini: Sa ogromnim ponosom se sećamo naših predaka (FOTO)

Foto: St/N. Pančić

Đurić je na svom Instagram nalogu objavio fotografije sa izložbe, napisavši da se sa velikim ponosom sećamo naših predaka.

- Sa ogromnim ponosom se sećamo naših slavnih predaka koji su se borili rame uz rame sa svojim saveznicima iz SAD i učestvovali u čuvenoj misiji Halijard pre 78 godina, braneći vrednosti i participe za koje se zalažemo i danas, napisao je Đurić na svom Instagram nalogu.

U odvojenom razgovoru ambasadora Đurića sa rukovodstvom muzeja dogovoreno je da od sledeće godine izložba posvećena operaciji "Halijard" bude, kako je saopšteno, deo stalne postavke Američkog muzeja vojnog vazduhoplovstva i specijalnih operacija u Fejetvilu, koji se nalazi kod najveće američke vojne baze Fort Liberti.

Operacija "Vazdušni most", u američkim vojnim krugovima poznata i pod nazivom "Operacija Halijard", najveća je akcija spasavanja savezničkih pilota u Drugom svetskom ratu, preneo je Tanjug.

Na teritoriji Srbije sprovedena je u periodu od maja 1944. do februara 1945. godine od strane pripadnika vazduhoplovnih snaga SAD, Jugoslovenske vojske u otadžbini i meštana sela Pranjani. Smatra se jednom od najuspešnijih spasilačkih misija u istoriji ratova, izvedenih iza neprijateljskih linija.

BONUS VIDEO: 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading