KO ĆE IT-JEVCE UČITI MATEMATIKU? Najviše interesovanje studenata za programere, ali malo ko želi u nastavnike

Autor:

Vesti

23.06.2023

13:25

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Filološki fakultet, gde se školuju nastavnici srpskog jezika i književnosti, do juče nije uspeo da popuni kvotu. Slična je situacija i na Matematičkom fakultetu

KO ĆE IT-JEVCE UČITI MATEMATIKU? Najviše interesovanje studenata za programere, ali malo ko želi u nastavnike

Foto: pixabay.com

Nakon drugog dana prvog upisnog roka na fakultetima Univerziteta u Beogradu, na čak 13 od 31 fakulteta je više prijavljenih kandidata nego što ima ukupno predviđenih mesta.

Najveće interesovanje vlada za Fakultet organizacionih nauka, pa bi po svemu sudeći Srbija mogla u budućnosti biti zemlja programera. Međutim, problem je što đake neće imati ko da uči osnovnim predmetima - srpskom jeziku i matematici!

Na društvenim mrežama pojavila se informacija da se na Filološkom fakultetu u Beogradu prijavilo 50 studenata, a ima 1150 mesta. Reporteri Republike bavili su se ovom temom i utvrdili da situacija nije toliko alarmanta, ali svakako nije na zavidnom nivou. 

Naime, Filološki fakultet, gde se školuju nastavnici srpskog jezika i književnosti, do juče nije uspeo da popuni kvotu. Problem je katedra za srpski jezik na kojoj je za tri smera predviđeno 190 mesta, a do 13 časova prijavilo se 80-ak studenata!

Foto: Beogradski univerzitet

 

Slična je situacija i na Matematičkom fakultetu. Broj prijavljenih premašio je predviđena mesta na Informatici, ali se na smeru koji školuje profesore matematike 130 studenata prijavilo za 250 mesta.

Foto: Beogradski univerzitet

 

Na nedostatak nastavnika pojedinih predmeta dekani fakulteta upozoravaju već godinama. Smatraju da bi povećanje plata doprinelo rešavanju problema, ali da je prvenstveno poboljšanje društvenog statusa nešto o čemu treba razmišljati.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading