PRE 24 GODINE ZAVRŠENA JE BITKA NA KOŠARAMA! Položeni venci u čast heroja, večeras komemorativna sednica

Autor:

Vesti

14.06.2023

12:49

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Na današnji dan završena je bitka koja je odnela 108 života.

PRE 24 GODINE ZAVRŠENA JE BITKA NA KOŠARAMA! Položeni venci u čast heroja, večeras komemorativna sednica

Foto: Tanjug/Sava Radovanović

Povodom 24 godine od završetka Bitke na Košarama, predsednik Narodne skupštine Republike Srbije Vladimir Orlić, kao izaslanik predsednika Republike, zajedno sa ministrom za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Nikolom Selakovićem, položio je vence na Spomenik herojima sa Košara u Beogradu.

Polaganju venaca prisustvovali su i heroji sa Košara, predstavnici udruženja za negovanje tradicija oslobodilačkih ratova i članovi porodica.

Okupljenima se obratila Majda Milivojević iz humanitarne Fondacije Majda Milivojević, koja je pročitala pesmu „Majka junaka sa Košara“.

Godišnjica Bitke na Košarama biće obeležena i Komemorativnom akademijom u Narodnom pozorištu u Beogradu, najavilo je Ministarstvo za rad.

Bitka na Košarama počela je 9. aprila 1999. godine, kada su na karauli na jugoslovensko-albanskoj granici, pripadnici terorističke OVK, uz pomoć NATO avijacije, pokušali da izvrše kopnenu invaziju kroz Juničke planine.

U borbama na Košarama stradali su je 21 oficir i podoficir, 50 mladića na odsluženju vojnog roka, 13 vojnih obveznika i 24 dobrovoljca, a ranjeno je 256 boraca.

Bitka je trajale do 14. juna 1999. godine, kada se Vojska Jugoslavije posle Kumanovskog sporazuma povukla sa Kosova i Metohije.

Republika i Srpski telegraf inicirali postavljanje spomenika

Srpski telegraf, podsetimo, borio se i izborio da heroji s Košara dobiju spomenik u Beogradu. Naša upornost i istrajavanje da sećanje na njihovu žrtvu živi dovela je do toga da oni danas imaju spomen-obeležje, dva bulevara i, što je posebno važno, za njih danas znaju i oni koji se te 1999. nisu ni rodili.

Naš list je inicijativu pokrenuo 31. maja 2017. Animirali smo javnost i izneli predlog da se golobradim mladićima s Košara, jer većina ih je napunila jedva 20, podigne spomenik. Za svega šest meseci prikupljeno je čak 3.428.000 dinara.

Nepune tri godine kasnije spomenik je svečano otkriven i Beograd je dobio mesto na kojem svako može da se pokloni njihovom junaštvu. Porodice su znale da njihovi najmiliji nikada neće biti zaboravljeni.

Spomenik je postavljen u parku preko puta bolnice "Dr Dragiša Mišović", nedaleko od biste još jednog srpskog heroja - majora Milana Tepića.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading