OVAKO MOŽETE DA UŠTEDITE! SRPSKA ZDRAVSTVENA KNJIŽICA VAŽI U 20 ZEMALJA: Evo spiska gde možete da putujete bez kupovine osiguranja

Autor:

Vesti

07.06.2023

23:39

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ova polisa pokriva troškove pružanja neophodne medicinske pomoći zbog iznenadne bolesti ili povrede

OVAKO MOŽETE DA UŠTEDITE! SRPSKA ZDRAVSTVENA KNJIŽICA VAŽI U 20 ZEMALJA: Evo spiska gde možete da putujete bez kupovine osiguranja

Foto: Turistička organizacija Budva

Ukoliko planirate da boravite ili letujete u Crnoj Gori, Hrvatskoj, Turskoj ili Tunisu, ne morate kupovati polisu zdravstvenog osiguranja, s obzirom na to da Republički fond za zdravstveno osiguranje (RFZO) ima potpisane međunarodne sporazume sa ovim zemljama o uzajamnom pružanju hitnih medicinskih usluga!

Sezona godišnjih odmora je počela, mnogi putnici pred polazak u inostranstvo uplate i polisu zdravstvenog osiguranja. Ona košta između 10 i 30 evra i više se isplati kupiti porodični paket, a cena zavisi od destinacije, broja osoba i godišta osobe koja ga uplaćuje. Ova polisa pokriva troškove pružanja neophodne medicinske pomoći zbog iznenadne bolesti ili povrede.

Međutim, građani Srbije treba da znaju da u pojedinim zemljama koje sve češće posećuju ova polisa nije potrebna, jer RFZO ima potpisane sporazume o pružanju hitnih medicinskih usluga sa 20 zemalja. Tako svi naši građani koji imaju overenu zdravstvenu knjižicu, a borave kao turisti u nekoj od tih zemlja, mogu dobiti hitnu medicinsku pomoć o trošku RFZO.

Ukoliko putujete u Austriju, Belgiju, BiH, Bugarsku, Holandiju, Italiju, Luksemburg, Mađarsku, Severnu Makedoniju, Nemačku, Rumuniju, Slovačku, Francusku, Hrvatsku, Crnu Goru, Češku, Sloveniju, Tursku i Tunis, ne morate uplatiti nekoj agenciji polisu zdravstvenog osiguranja.

Zahtev za naknadu troškova

Čuvajte račune i dokumentaciju

Osiguranik RFZO kome je pružena hitna medicinska pomoć u državi s kojom Srbija nema sporazum o socijalnom osiguranju nastale troškove plaća sam, a pravo na refundaciju ostvaruje samo ukoliko mu je pre odlaska u inostranstvo izdata potvrda (obrazac OZ-12). Po povratku u zemlju zahtev za naknadu troškova podnosi RFZO, uz prilaganje originalne računske i medicinske dokumentacije.

Iz RFZO kažu za Kurir da osiguranici kojima su overene zdravstvene knjižice tokom boravka u inostranstvu imaju pravo na korišćenje zdravstvene zaštite samo u slučaju hitne medicinske pomoći, kao i da je pored zdravstvene knjižice potrebno pribaviti i dvojezični obrazac (osim Poljske i Velike Britanije, za koje je potreban samo dokaz o osiguranju i putna isprava).

- Da bi osiguranik dobio potvrdu za korišćenje prava na hitnu medicinsku pomoć, a o trošku RFZO, u državama s kojima Srbija ima sporazum o socijalnom osiguranju, potrebno je da pre polaska na put nadležnoj filijali RFZO dostavi važeću karticu zdravstvenog osiguranja i nalaz i mišljenje izabranog lekara kojim dokazuje da ne boluje i da u poslednjih 12 meseci nije bolovao od akutnih ili hroničnih bolesti u akutnoj fazi za koje je potrebno duže ili stalno lečenje, odnosno da nije u stanju koje bi ubrzo po dolasku u inostranstvo zahtevalo duže lečenje i hospitalizaciju, uključujući i druge zdravstvene usluge. Izdavanje potvrde je besplatno - navode iz RFZO.

Činjenice/Šta pokriva kupljena polisa zdravstvenog osiguranja

- ambulantno lečenje

- nabavke lekova i sanitetskog materijala

- hitan prevoz do najbliže bolnice

- bolničko lečenje

- neophodne dijagnostike

- neodložne operacija zbog akutne bolesti

- stomatološke usluge u cilju olakšavanja akutne zubobolje

- i druge troškove, u skladu sa uslovima osiguranja

Sporazum predviđa da osiguranici RFZO pre nastanka osiguranog slučaja predaju potvrdu nosiocu inostranog zdravstvenog osiguranja u mestu boravka, koji će im izdati dokument na osnovu koga će imati pravo na pružanje hitne medicinske pomoći u zdravstvenim ustanovama iz sistema javnog zdravlja države u kojoj borave:

- Osiguranik RFZO eventualno plaća participaciju pod istim uslovima kao i osiguranici države u kojoj boravi.

Foto: RZZO

 

 

Procedura nije baš jednostavna, s toga i ne čudi što se građani češće odlučuju da uplate polisu zdravstvenog osiguranja nego da pribave dvojezični obrazac. Iako naši građani najčešće putuju u Grčku, naša država nema potpisan ovaj sporazum s tom zemljom.

Brojke

90 dana važi ova potvrda

10 evra košta najjeftinija individualna polisa osiguranja

20 evra košta najjeftinija porodična polisa zdravstvenog osiguranja

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (1)

Loading
Baš me čudi

07.06.2023 23:54

A sa našim ''prijateljima'' Grcima nemamo takav sporazum ?!