KULTURNO BOGATSTVO JAGODINE: Muzej naivne i marginalne umetnosti ljubitelje kulture ostavlja bez reči! OVO JE MESTO NA KOM UMETNOST NE POZNAJE GRANICE.

Autor:

Vesti

12.06.2023

09:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Opština Jagodina za posetioce koji žele da uživaju u kulturnom sadržaju i te kako ima šta da ponudi.

KULTURNO BOGATSTVO JAGODINE: Muzej naivne i marginalne umetnosti ljubitelje kulture ostavlja bez reči! OVO JE MESTO NA KOM UMETNOST NE POZNAJE GRANICE.

Foto: Muzej naivne i marginalne umetnosti

Opština Jagodina s punim pravom može da ponese epitet jedne od najvećih kulturnih destinacija Srbije. 

Pored Muzeja voštanih figura, čuvenog zoološkog vrta, ali i brojnih drugih kulturnih zdanja, Jagodina krije i jedno posebno kulturno blago, a to je mesto gde samouki umetnici predstavljaju autentičan izliv stvaralačke energije koja ne mari za ograničenja i pravila. 

Muzej naivne i marginalne umestosti u Jagodini za ljubitelje kulturnog sadržaja, slikarstva i slobodne umestnosti definitvno predstavlja poseban doživljaj, koje posetioce ostavlja bez reči. 

Foto: Muzej naivne i marginalne umetnosti

Vladimir Koruš i Nikola Stojanović

Muzej se nalazi u zgradi izgrađenoj 1929. godine, koja i sama predstavlja umetničko delo, a u samom muzeju nalazi se preko 3.000 eksponata stvorenih u periodu od tridesetih godina 20. veka pa do danas. 

Posetioci ovog, s punim pravom možemo reći kulturnog blaga, mogu uživati u slikama, skulpturama, crtežima i grafikama više od 350 umetnika iz svih krajeva sveta, među kojima su i dela najpoznatijih srpskih i jugoslovenskih umetnika naive.

U prostorijama muzeja smenjuju se motivi iz svakodnevnog života, raznobojni pejzaži, crno-bele grafike i skulpture s ljudskim figurama i simbolima.

Foto: Muzej naivne i marginalne umetnosti

Vladimir Koruš i Nikola Stojanović

Muzej naivne i marginalne umetnosti, idući u korak  sa najzanimljivijim delima naivne umetnosti u svetu, organizuje i brojne manisfestacije, kao što su Bijenala i Trijenala umetnosti samoukih vizionara, kao i koloniju naivne i marginalne umetnosti, koja u Jagodinu dovodi najvažnije predstavnike neakademske likovne scene.

Muzej je osnovan 1960. godine, kao prva muzejska ustanova specijalizovana za sakupljanje čuvanje, zaštitu, proučavanje izlaganje i publikovanje dela naivne umetnosti. i kao takav predstavlja jedan od najvećih dokumentacionih centara za proučavanje naivne umetnosti u Evropi.

BONUS VIDEO:

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading