KADA ŽELITE DA UPOZNATE KULTURU JEDNOG GRADA ZAGLEDAJTE SE U ULIČNU UMETNOST: Beograd jedna od vodećih street art destinacija - Jedinstven pogled na svet u kom živimo

Autor:

Vesti

06.06.2023

09:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Potreba da se ostavi trag u svetu evoluirala je u tolikoj meri da svako ima mogućnost da se izrazi kako želi, a ljudi koji to čine sprejem na zgradama i različitim delovima Beograda, napravili su od toga pravu umetnost koja je doprinela turističkoj atraktivnosti srpske prestonice.

KADA ŽELITE DA UPOZNATE KULTURU JEDNOG GRADA ZAGLEDAJTE SE U ULIČNU UMETNOST: Beograd jedna od vodećih street art destinacija - Jedinstven pogled na svet u kom živimo

Foto: Predrag Despotović

Kada želite da upoznate kulturu jednog naroda, ispitate njen puls, probleme njenog društva i idole nacije najbolje je da proštetate kroz ulice prestonice i zagledate se u zgrade koje su često išarane, a zapravo mnoge od njih ovako su ukrašene i vidite ono što je na njima.

Različiti natpisi, boje, slike - grafiti i murali, najjednostavniji su pokazatelj osećaja pojedinca u ovom društvu i neobičan i prelep izraz ljubavi ili stava prema svetu i gradu u kom ovaj pojedinac egzistira.

Sve popularnije turističke ture po glavnom gradu Srbije oplemenjuje svaka šetnja u kojoj turista ili onaj ko želi da iskusi sirov i realan izražaj, bez "šminkanja", ima priliku da vidi grafit ili mural od kog zastaje dah.

Ova ulična umetnost ništa ne košta, a donosi mnogo onome ko u njoj uživa, ona se ne razgleda i ne posećuje, ovakva umetnost jedino može da se doživi i iskusi, prilikom posete Beogradu.

Sada, u 2023. godini, upravo zbog toga, Beograd je značajno mesto na mapi street art destinacija, kao grad u kome svako može naći svoj kutak obojen jedinstvenom porukom, a da bi takav postao prešao je ozbiljan razvojni put od 1985. godine, kada su prvi grafiti počeli da se pojavljuju u njemu.

SPOJ UMETNOSTI I POP KULTURE

Ostavljanje poruka, slobodni umetnički izraz, buntovništvo, ali i pokušaj komunikacije savremenog urbanog pojedinca sa gradom i gradskom populacijom, beleži se putem grafita na javnim površinama.

Zbog neretko brutalnih poruka koje šalju smatraju se vandalstvom, umeju da budu vulgarni, ali i jako maštoviti, kao i jasni pokazatelji različitih afekcija i nosioci snažnih, jedinstvenih poruka.

Kod ovog vida likovnog izražavanja mešaju se različiti nivoi umetnosti, koji se spajaju sa pop kulturom.

Najjednostavniji umetnički izraz je tag, koji predstavlja stilizovani potpis, kao i "bomba", koja se radi najčešće na zabranjenim mestima i brzo.

Pri izradi grafita najčešće se koristi sprej, a najpopularnije su dve tehnike izrade, kaligrafiti, to je ispisivanje slova slobodnom rukom, i "stencil" tehnika koja zahteva upotrebu unapred pripremljenih šablona.

RAZLIČITI DELOVI GRADA

Brojne zgrade u Beogradu su ukrašene street artom.

Stepenište na silasku sa Kosančićevog venca, zgrada u pop Lukinoj ulici, Železnička stanica u beogradskoj opštini Zemun, ljubavne poruke na zidovima zgrada na Novom Beogradu, grafit posvećen Gavrilu Principu u Zemunu, ... samo su neki od primeraka street art-a koji svakome ko dođe u Beograd mogu zapasti za oko.

Iako je na granici kulture i zakona, ne možemo da ih ne opazimo i ne cenimo, jer pokazuju različite vrste ljubavi ili prepoznaju probleme savremenog društva, radeći to na način koji prekida njegovu monotoniju.

Zato sledeći put kada budete prolazili pored jednog od njih zapitajte se, koja je poruka koju biste vi ostavili vašem društvu.

Zakon ulice je taj da svako može da crta i piše šta želi i gde želi, sve dok ne bude uhvaćen, a kao rezultat toga dobili smo jednu pravu urbanu umetnost, koja je postala neizostavan deo specifičnog duha srpske prestonice - Beograda.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading