ZAŠTITA DECE I NJIHOVA BEZBEDNOST APSOLUTNI PRIORITET: Ministarstvo pripema izmene i dopune Porodičnog zakona

Autor:

Vesti

04.06.2023

11:42

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Uskoro javna rasprava o izmenama i dopunama Porodičnog zakona, koje bi trebalo da predvide jaču i efikasniju zaštitu dece od nasilja.

ZAŠTITA DECE I NJIHOVA BEZBEDNOST APSOLUTNI PRIORITET: Ministarstvo pripema izmene i dopune Porodičnog zakona

Foto: Profimedia

Nasilje nad ženom

Povodom 4. juna, Međunarodnog dana dece žrtava nasilja, Ministarstvo za brigu o porodici i demografiju istaklo je danas da su zaštita dece i njihova bezbednost apsolutni prioritet.

U saopštenju se navodi da je Ministarstvo u tom cilju, pored ostalog, pripremilo tekst izmena i dopuna Porodičnog zakona, o kojima će uskoro početi javna rasprava, a koje predviđaju još jaču i efikasniju  zaštitu dece od nasilja.

Jedna od predloženih izmena se odnosi na uvođenje zabrane fizičkog kažnjavanja dece u čuvanju i vaspitanju.

Prema Strategiji za prevenciju i zaštitu dece od nasilja za period od 2020. do 2023. godine i Opštem protokolu za zaštitu od nasilja iz 2022. godine, telesno kažnjavanje deteta kao vaspitno sredstvo predstavlja jedan od oblika fizičkog nasilja nad detetom.

Predloženo je i ukidanje mogućnosti da sud daje dozvolu za sklapanje dečijih brakova, koji su, prema Strategiji za prevenciju i zaštitu dece od nasilja i Opštem protokolu za zaštitu dece od nasilja, oblici nasilja nad decom.

Novim izmenama se predlaže i uvođenje novih oblika nasilja u porodici, koji uključuju decu. 

Vlada Srbije je u prethodnom periodu posvećeno radila na daljem razvoju platforme „Čuvam te“, što je još jedan pokazatelj da država čini sve da suzbije i prevenira nasilje, da ima nultu toleranciju na sve oblike nasilja i da deci i mladima želi da bude snažna podrška i oslonac, kako da nasilje prepoznaju, kako da reaguju i imaju poverenje u institucije.

Jedini način kako možemo da postignemo ovaj cilj je multisektorski pristup, koji uključuje sve nadležne državne organe i njihovu još efikasniju reakciju na pojave nasilja, kaže se u saopštenju. 

Ministarstvo za brigu o porodici i demografiju daće i u narednom periodu snažnu podršku razvoju ove platforme, čiji je cilj zaštita od zlostavljanja, zanemarivanja, nasilja i eksploatacije dece. 

Vlada Srbije je nakon tragedija u školi „Vladislav Ribnikar“ i u Mladenovcu osnovala i Savet za sprečavanje vršnjačkog nasilja, koji će u narednom periodu rad usmeriti ka još efikasnijoj prevenciji, edukaciji i sprečavanju vršnjačkog nasilja, podsetilo je Ministarstvo za brigu o porodici i demografiju.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na Telegramu i Vajberu. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading