ZAUZDAJTE DERIKOŽE, EKSKURZIJE KAO REKET: Đačka putovanja postala čist luksuz

Autor:

Vesti

03.06.2023

06:15

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Deca ništa ne nauče, neki nastavnici zarade i po dve plate od dnevnica.

ZAUZDAJTE DERIKOŽE, EKSKURZIJE KAO REKET: Đačka putovanja postala čist luksuz

Foto: www.profimedia.rs/Privatna arhiva

Samo što smo isplatili prolećne ekskurzije, već nam podmeću saglasnost za jesenju turu. Ponude su da se ne zna koja je bezobraznija, a roditelji, da ne bi razočarali decu, ne pitaju šta košta i pristaju na bezobrazluk.

Ekskurzije predstavljaju toliki udar na budžet da su neki prinuđeni da odbiju. Jedan otac je, iz principa, odbio da potpiše saglasnost ćerki da bi se stalo na put bahatosti turističkih agencija. Njima je ponuđeno da idu na putovanje od Zaječara do Srebrnog jezera, koje podrazumeva dva noćenja, za 19.900 dinara.

Republika

Foto: Privatna arhiva

 

SVAKE GODINE SVE GORE

- Obilaze Viminacijum, Lepenski vir, Feliks Romulijanu, kuću Stevana Mokranjca u Negotinu, Golubačku tvrđavu, Manastir Tumane... Na to treba dodati 3.000 dinara za dnevnice nastavniku. I da daš detetu bar 2.000 da ponese, to je 200 evra. Iako su se ćerka i supruga naljutile, odbio sam i rekao da ćemo nas troje i sin obići sve to za duplo manje para. Ne smem ni da pomislim šta se nudi roditeljima završnih razreda, koji idu u inostranstvo. Jedna ekskurzija košta kao letovanje. Ide se na to da je nama žao da nam se deca izdvajaju, da ćemo se snaći, pozajmiti, ali su stvarno preterali - priča ovaj roditelj.

KRIVI I RODITELJI

Republika

Foto: Printskrin/http://www.forumsssb.org.rs/

Milorad Antić

Milorad Antić iz Foruma srednjih stručnih škola kaže da ekskurzije odavno nemaju edukativni karakter.

- Dok ponuda stigne na saglasnost, sve to prođe Savet roditelja. Ta putovanja nisu za plitak džep, ali nisu ni obavezna. Na cenu utiče i kvalitet autobusa, sada ne smeju biti stariji od pet godina. Zatim, kategorija smeštaja, a negde imate i animatore. Mogla bi cena da bude manja kada bi država insistirala na dnevnicama po zakonu, a ovako neki zarade platu na ekskurziji, a neki i dve kada vode na maturska putovanja u inostranstvo. Meni to sve više nema smisla - kaže Antić.

Direktori se tale s agencijama

Republika

Foto: Medija centar Beograd

Dejan Gavrilović

Dejan Gavrilović iz organizacije za zaštitu potrošača Efektiva ističe da su ekskurzije drastično skuplje nego standardna putovanja za istu destinaciju.

- Nekoliko puta smo uporedili standardnu ponudu agencije za određenu destinaciju i ona je bila više nego duplo jeftinija. Naravno, ovde treba uračunati i dnevnicu nastavnicima i uslugu turističkog vodiča. Tako da, kad se sve sabere, može da ispadne malo skuplje, ali ne tako drastično. Osnovni motiv je da računaju na savest roditelja, koji ne žele da se njihovo dete izdvaja. Javna je tajna da se prave dilovi između agencija koje jedne drugima prave lažnu konkurenciju, pa se još udružuju s direktorima s kojima se tale - ističe Gavrilović.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading