TUŽILAC LJUBIVOJE ĐORĐEVIĆ OTKRIVA: Evo šta će se proveravati u slučaju vršnjačkog nasilja

Autor:

Vesti

22.05.2023

10:18

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Cilj je sprečavanje svakog vida nasilja u školama i društvu uopšte, naglašava tužilac Ljubivoje Đorđević.

TUŽILAC LJUBIVOJE ĐORĐEVIĆ OTKRIVA: Evo šta će se proveravati u slučaju vršnjačkog nasilja

Foto: ST/Dragan Kadić, Predrag Mitić

Ljubivoje Đorđević, tužilac Prvog OJT

Tužilac Prvog osnovnog tužilaštva u Beogradu Ljubivoje Đorđević izjavio je da će u svakom slučaju prijave krivičnog dela sa elementima nasilja tužioci Prvog osnovnog tužilaštva u Beogradu ubuduće nalagati policiji da osumnjičenom odredi zadržavanje, a nakon što bude saslušan, sudu će predlagati da mu odredi pritvor.

Radiće to po preporuci vrhovnog javnog tužioca, a u cilju sprečavanja bilo kakvog oblika nasilja u društvu, rekao je Đorđević u intervjuu za "Politiku".

- U svakom slučaju vršnjačkog nasilja proveravaće se sve činjenice kako bi se utvrdilo da li su roditelji ili zakonski zastupnici zanemarivali maloletnog učinioca krivičnog dela sa elementima nasilja - ističe Đorđević.

On dodaje da će shodno tome protiv roditelja ili staralaca biti pokretani krivični postupci.

On napominje da smo svedoci porasta broja slučajeva vršnjačkog nasilja koje je kulminiralo tragedijama u OŠ "Vladislav Ribnikar" i u selima Dubona i Malo Orašje, a kako navodi, tužilaštvo je spremno da pomogne predavanjima u cilju smanjenja nasilja, u saradnji sa školama i fakultetima, na kojima bi se ukazivalo na posledice i sankcije za vršnjačko nasilje.

Foto: Predrag Mitić

Ljubivoje Đorđević

Đorđević kaže i da je tužilaštvo spremno da pruži pomoć i podršku svakoj žrtvi nasilja tako što će joj javnotužilački pomoćnik u okviru posebne službe pružiti sve relevantne informacije o njenim pravima u krivičnom postupku.

- Po svim predmetima sa elementima nasilja Prvo osnovno javno tužilaštvo u Beogradu postupa hitno, bez obzira na to da li je reč o pritvorskim ili predmetima u legalnom postupku - ističe tužilac.

On je pozdravio usvojene mere vlade koje se tiču predaje oružja i municije i naveo da apeluje i na druge institucije sistema da eventualno donesu neke nove mere u okviru svoje nadležnosti kako bismo svi zajedno doprineli smanjenju nasilja uopšte.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

Komentari (0)

Loading