SKANDAL! Albanci nam truju decu PRODAJU SOK KOJI IZAZIVA RAK!

Autor:

Vesti

16.05.2023

17:35

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Proizvod firme sa Kosova sadrži ciklamat, veštački zaslađivač koji je u SAD zabranjen još 1970.

SKANDAL! Albanci nam truju decu PRODAJU SOK KOJI IZAZIVA RAK!

Foto: Shutterstock

U Srbiju se sa Kosova uvozi sok za decu koji sadrži supstancu koja izaziva rak!

Naime, ciao strawberry, sokić proizvođača "Jaffa champion", sadrži ciklamat, koji je u SAD zabranjen još 1970, a u Evropskoj uniji se nalazi na listi supstanci zbog istraživanja koja pokazuju da izaziva rak testisa i bešike i druge zdravstvene probleme, zbog čega ga je zabranila i Velika Britanija, a Evropska komisija značajno smanjila dozvoljenu količinu ovog aditiva u namirnicama.

Kako smo uspeli da pronađemo, ciklamat je kod nas dozvoljen u koncentraciji do 2.500 miligrama na kilogram, ali konkretno na ovom soku nema podataka o količini, odnosno udelu zaslađivača. Takođe, ovaj aditiv nismo pronašli u sokovima drugih proizvođača.

OZNAKA E-952

U pitanju je veštački zaslađivač koji, zavisno od koncentracije, jeste 30-50 puta slađi od šećera. Crevne bakterije ga mogu razgraditi do toksičnog cikloheksilamina, pa je u eksperimentima na životinjama uočeno da visoke koncentracije uzrokuju rak testisa, bešike, smanjenu plodnost i izazivaju štetne promene na ćelijama embriona. Poznato je i da ciklaminska kiselina i njene soli uzrokuju migrene. U deklaracijama se često krije iza oznake E-952.

Foto: Youtube/ TVKopernikus

Milka Raičević nutricionista

 

Nutricionista Milka Raičević ocenjuje da je strašno šta se sve servira deci i apeluje na institucije da reaguju.

- Ciklamat oštećuje usnu dublju, slabi imunitet, loše utiče na zube, a istraživanja na miševima su pokazala da izaziva rak. Sad, mnogi su rekli da miševi nisu ljudi, ali generalno, veštački zaslađivači nisu zdravija zamena za šećer, kako mnogi misle, i posebno ne treba da se nalaze u proizvodima za decu. Ali kod nas je sve dozvoljeno i to mora da se promeni. Nema druge nego da roditelji čitaju deklaracije i povedu računa šta kupuju deci jer proizvođači neće misliti na njih - apeluje Raičevićeva.

Sa čim se sve povezuje ciklamat

- rak testisa
- rak bešike
- smanjena plodnost
- oštećenje usne duplje
- slabljenje imuniteta
- promene na ćelijama embriona kod trudnica
- migrene

NADLEŽNI DA REAGUJU

Dejan Gavrilović iz organizacije za zaštitu potrošača Efektiva podseća da mi obično prepisujemo evropske regulative, ali da smo ovde očigledno podbacili.

- Dobar deo tih zaslađivača je kancerogen, ali su dozvoljeni u ograničenoj količini. Ovde, međutim, proizvođač uopšte ne navodi procenat ciklamata. Da li neko ovo kontroliše i kako, nije nam poznato, ali mislim da bi nadležni trebalo da reaguju i provere ovaj proizvod - ističe Gavrilović.

Ovim povodom obratili smo se i Ministarstvu poljoprivrede, čija je inspekcija zadužena za kontrolu bezbednosti hrane, ali do zaključenja broja nismo dobili odgovor.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

 

Komentari (0)

Loading