OKO 100 SRPSKIH DRŽAVLJANA ZAROBLJENO U SUDANU! Ambasador Šestović: Situacija je teška, nemam uslove za evakuaciju!

Autor:

Vesti

22.04.2023

07:39

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Od početka sukoba u ovoj zemlji ubijeno je više od 400 ljudi.

OKO 100 SRPSKIH DRŽAVLJANA ZAROBLJENO U SUDANU! Ambasador Šestović: Situacija je teška, nemam uslove za evakuaciju!

Foto: Tanjug-AP

Rat u Sudanu koji je izbio sredinom aprila zarobio je više od stotinu srpskih državljana.

Vlada Srbije u saradnji sa Ministarstvom spoljnih poslova radi na pripremi evakuacije naših građana, a ni jedna zemlja trenutno ne može da izbavi svoje državljane iz ove zemlje.

Ambasador Srbije u Egiptu Miroslav Šestović kaže da u Sudanu trenutno živi oko 100 naših državljana, od kojih 70 ima stalno boravište, a ostalih 30 državljana se odmah prijavilo za odlazak iz zemlje.

- Apelujem na sve državljane, a i njihove rođake u našoj zemlji, da preko sajta kontaktiraju s Ministarstvom spoljnih poslova ili ambasadom Egipta kako bi utvrdili tačan broj naših državljana i kako bi izvršili odgovarajuće pripreme za trenutak kada bi evakuacija bila moguća - kaže Šestović za Informer i dodaje:

- Postoji mogućnost da se sukob proširi van granica jer su nastavljeni sukobi uprkos tome što je paravojna grupa "Snaga za brzo reagovanje" (RSF) pristala na prekid vatre tokom ramazanskog Bajrama.-

Prema njegovim rečima, otežavajuća okolnost jeste to što se borbe odvijaju oko aerodroma i generalštaba, koji su u centru Kartuma.

- To je jedan elitni kvart gde žive svi, uključujući veći deo naših državljana, i oni su u ovom trenutku u jako teškoj situaciji, ne mogu da izlaze iz stanova - navodi Šestović i dodaje da očekuje da će se što pre obezbediti humanitarni koridori i stvoriti uslovi za evakuaciju.

U Sudanu je od početka sukoba ubijeno više od 400, a ranjeno više od 3.500 ljudi. Građani ove zemlje već sedmi dan nemaju struje i vode, saopštila je juče Svetska zdravstvena organizacija (SZO).

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

https://www.youtube.com/watch?v=fMj_gabHK

Komentari (0)

Loading