Duga tradicija lečenja u Vranjskoj Banji: Banjsko lečilište još od rimskog perioda

Autor:

Vesti

14.04.2023

13:16

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Lečenje u Vranjskoj Banji, jednoj od najstarijih banja u Srbiji, ima dugu istoriju, a tokom vekova je bilo mesto gde su se okupljali vladari, plemstvo, umetnici i intelektualci. Još u antičko doba, Rimljani su koristili termalne izvore u ovoj oblasti u svrhu lečenja.

Duga tradicija lečenja u Vranjskoj Banji: Banjsko lečilište još od rimskog perioda

Foto: Specijalna bolnica za rehabilitaciju Vranjska Banja

Specijalna bolnica za rehabilitaciju Vranjska Banja

Međutim, pravi razvoj Vranjske Banje, kao turističkog mesta počinje u 19. veku, kada su otkriveni novi termalni izvori i izgrađeni prvi banjski objekti.

Lečenje u Vranjskoj Banji može biti korisno za oporavak od operacija, kao I post covid oporavak. Blagodeti termalne vode i blata mogu doprineti bržem ozdravljenju, smanjenju otoka, ublažavanju bolova i poboljšanju pokretljivosti. Ovo može biti posebno korisno nakon ortopedske operacije, kao što su zamena kuka ili kolena, gde je rehabilitacija važan deo procesa oporavka.

Foto: Specijalna bolnica za rehabilitaciju Vranjska Banja

Park u Vranjskoj banji

Termalna voda bogata je visokim sadržajem minerala, kao što su sumpor, jod, brom i drugi, koji mogu pozitivno delovati na kožu, mišiće, zglobove i disajne organe. Topla voda može pomoći u opuštanju mišića, smanjenju upale i ublažavanju bolova kod raznih reumatskih oboljenja, degenerativnih bolesti zglobova, kao i kod neuroloških oboljenja poput multiple skleroze.

Zeolitno blato u Vranjskoj Banji takođe ima lekovita svojstva. Ono se koristi u terapeutskim tretmanima poput peloidne terapije (blatne kupke) i blatske obloge, gde se nanosi na određene delove tela, a može poboljšati cirkulaciju, smanjiti zapaljenja, ublažiti bolove, hidrirati kožu i poboljšati regeneraciju tkiva.

Kao neizostavni deo medicinskog turizma, u Vranjskoj Banji nalazi se i Specijalna bolnica za rehabilitaciju Millennium Medical Centar, koja poseduje modernu medicinsku opremu i stručni tim lekara, medicinskih sestara i fizioterapeuta koji sprovode rehabilitaciju pacijenata u skladu sa najnovijim medicinskim saznanjima.

Specijalna bolnica nudi širok spektar terapeutskih tretmana koji se baziraju na korišćenju termalne vode i blata, kao i druge medicinske usluge, što je čini popularnom destinacijom za lečenje različitih zdravstvenih problema, uključujući reumatske bolesti, kožne bolesti, respiratorne i neurološke probleme.

Republika

Foto: Specijalna bolnica za rehabilitaciju Vranjska Banja

 

Jedan od ključnih benefita Vranjske Banje jeste njena bogata mineralna voda. Ono što je posebno zanimljivo i značajno jeste da je Vranjska Banja upravo banja sa najtoplijom mineralnom vodom u Evropi. Voda temperature od 94° do čak 110°C, kapaciteta 140 litara u sekundi, izbija na površinu zemlje iz desetak izvora, koji kao takvi formiraju jednu posebnu hidrotermalnu zonu koja zauzima prostor od čak 60 kilometara. Kupanje u termalnoj vodi može pomoći u smanjenju upala, poboljšanju cirkulacije, relaksaciji mišića, smanjenju stresa i poboljšanju opšteg zdravlja.

Okružena šumama i planinama, Vranjska Banja pruža dodatne benefite za zdravlje. Vazduh u ovom području je čist i bogat kiseonikom, što može poboljšati respiratorno zdravlje i opšte blagostanje. Okruženje je takođe pogodno za rekreaciju i fizičku aktivnost, što može doprineti poboljšanju opšteg zdravlja, smanjenju stresa i povećanju vitalnosti.

 

 

Kompanija Millennium Resorts prepoznala je potencijal ovog lečilišta i u Vranjskoj Banji izvodi projekat Vranjska Banja Resort. Ovo je najveći projekat na Balkanu kompanije Marriott International i najveća investicija u turizam Millennium Resorts-a, koji će u ovaj projekat uložiti 90 miliona evra, a u okviru projekta biće otvoreno 350 radnih mesta. Prvu fazu investicije čine radovi na hotelu Westin 4* koji će biti najmoderniji hotel brenda Marriott, na površini 40.000m2 i sa SPA centrom koji će se prostirati na 4.000 m2. Hotel Westin raspolagaće sa 190 soba i apartmana i kongresnim centrom koji će moći da primi 600 gostiju. Pored pomenutog hotela Westin, projekat će činiti i hotel Kralj Petar I by Autograph Collection 5*, medicinski centar Sofka, kao i vile i bungalovi. U svim objektima biće ukupno oko 10.000m2 SPA sadržaja. Cilj je da nakon ovog projekta Srbija bude prepoznata na mapi kao destinacija vrhunskog banjskog turizma.

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading