KAKO SE ZNA DA JE KRV DOBROVOLJNOG DAVAOCA ZDRAVA: Evo šta znači kad kap krvi tone kroz rastvor bakar-sulfata

Autor:

Vesti

06.04.2023

14:38

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Zaražena krv može dovesti do fatalnog ishoda.

KAKO SE ZNA DA JE KRV DOBROVOLJNOG DAVAOCA ZDRAVA: Evo šta znači kad kap krvi tone kroz rastvor bakar-sulfata

Foto: Tanjug/Sava Radovanović

Petogodišnje dete preminulo je pošto je u Klinici za dečije bolesti u Zagrebu primilo krv zaraženu bakterijom ešerija koli, potvrdio je hrvatski Zavod za sudsku medicinu i kriminalistiku. Kako se proverava da li je krv dobrovoljnog davalaca zdrava, koji virusi i bakterije mogu da se prenesu, otkrila je u "Jutru" na Prvoj dr Vesna Bosnić iz Instituta za transfuziju krvi.

- Prvi korak je da se popuni upitnik za dobrovoljnog davalaca krvi. Sledeći korak je određivanje nivoa hemoglobina orijentacionom metodom, tako što ćemo uzeti jednu kap u krvi i uneti je u rastvor bakar-sulfata. Odredićemo da li je nivo hemoglobina zadovoljavajući, u smislu da li je iznad one donje granice koju zahtevamo da imate višak hemoglobina koji možete kroz jednu jedinicu krvi da podelite sa pacijentom - objasnila je doktorka, prenosi Mondo.

Bosnićeva je otkrila na koji način se zna da je krv zdrava:

- Kap krene da tone kroz rastvor bakar-sulfata. Čim se spusti u deliću sekunde, znači da je nivo hemoglobina preko 125 grama na litar, a to je minimalna vrednost da bi osobe ženskog pola mogle da daju krv. Nakon ovoga određujemo apsolutnu vrednost hemoglobina i ako je zadovaljavajuća, odlazite u sobu za lekarski pregled.

Prema njenim rečima, u toj sobi se uzimaju tri uzorka krvi.

Foto: pexels.com

Uzimaju se uvek tri uzorka krvi

- Kada uđete u salu za davanje krvi, tehničar će prvo uzeti tri uzorka - jedan će odrediti krvnu grupu, drugi je za serološke testove i treći za PCR testiranje. Dakle, tek kad date jedinicu krvi, radi se analiza i sutradan dobijemo rezultate. Niko od pacijenata ne može da da krv dok ne pređe u salu za davanje - objasnila je doktorka, piše Mondo.

Testovi se rade na virus HIV, hepatitis B, hepatitis C i treponema palidum.

- Nijedna transfuzija nije sto odsto bezbedna. Najsigurnija je ona da pacijent sam za sebe donira jedinicu krvi. To su ispitvanja koja treba detaljno da se urade. Imamo obavezu da određeni broj jedinica svakog meseca šaljemo na bakteriološku kontrolu. Nikad se nije desilo da je neka jedinica bila kontaminirana nekom bakterijom - navela je dr Bosnić.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading