REVOLUCIONARNO! Naučnici otkrili bakteriju koja uništava tumore!

Autor:

Vesti

12.04.2023

23:42

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Bakterija je, uz tirapazamin, smanjila zapreminu tumora kod miševa za 90 odsto u roku od dve nedelje.

REVOLUCIONARNO! Naučnici otkrili bakteriju koja uništava tumore!

Foto: Tanjug/AP

U subotu je u časopisu Science Advances objavljena studija koja opisuje uspešan eksperiment u kojem je kombinacija bakterije i leka protiv karcinoma smanjila zapreminu tumora kod četiri od pet laboratorijskih miševa za neverovatnih 90 odsto u roku od samo dve nedelje.

Lek tirapazamin, koji se aktivira samo pri vrlo niskim nivoima kiseonika, zajedno sa bakterijom koja je dizajnirana da reguliše sadržaj kiseonika u tumoru, stvorili su efikasnu terapiju za uništavanje tumora.

Oni regulišu i sadržaj kiseonika u tumoru
 

Tim istraživača sa Univerziteta Fudan je dizajnirao uređaj za implantaciju koji omogućava ravnomernu potrošnju kiseonika u tumorima miševa, čime se reguliše i sadržaj kiseonika i pH nivo u tumoru.

- Studija je pokazala da je bakterija optimizovala efekat tirapazamina kada je posredovala u uništavanju tumora kod miševa. Naime, ovaj prolek koristi kiseonikom osiromašeno stanje tumora za selektivno uništavanje hipoksičnih ćelija, odnosno onih sa nedostatkom kiseonika. Istraživanje je takođe pokazalo da se bakterija može koristiti kao efikasan regulator tumorskog mikrookruženja za antitumorsku terapiju - rekao je Zhang Fan, profesor na Univerzitetu Fudan i jedan od autora studije.

Bezbednost bakterija

Naučnici ističu da tokom istraživanja nisu uočene abnormalne promene u telesnoj težini, kao ni na koži ili glavnim organima miševa, što ukazuje na bezbednost bakterije u in vivo laboratorijskim istraživanjima, prenosi Informer.

Bonus video:

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading