TRI SRPSKA SPECIJALITETA NA LISTI 50 NAJBOLJIH NA SVETU! Najeminentniji svetski kuvari davali ocene!

Autor:

Vesti

31.03.2023

21:34

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ovog puta naši specijaliteti zauzeli su tri mesta i to 26, 39 i 45.

TRI SRPSKA SPECIJALITETA NA LISTI 50 NAJBOLJIH NA SVETU! Najeminentniji svetski kuvari davali ocene!

Foto: ST/D. KADIĆ

Čuveni Taste Atlas objavio je nedavno novu listu, ali ovoga puta sa "50 najbolje ocenjenih mesnih prerađevina u svetu", na kojoj se našla i Srbija. Ovog puta naši specijaliteti zauzeli su tri mesta i to 26, 39 i 45.

Ko su najbolji?

Prva tri mesta zauzele su vrste šunke iz Španije pod nazivom jamon. Četvrto, peto, šesto i sedmo mesto zauzele su vrste pršuta iz Italije. Deveto i deseto mesto zauzeli su slavonski i baranjski kulen iz Hrvatske s prosečnom ocenom 4,6.

 

 

Istu ocenu imalo je i suvo meso koje je označeno kao tradicionalni bosanskohercegovački proizvod, iako je zastupljen na teritoriji celog Balkana.

Petrovački kulen na 26. mestu

Petrovački kulen, slovački kulen ili Petrovska klobasa je domaći kulen sa oznakom geografskog porekla koji se proizvodi u opštini Bački Petrovac. Petrovska klobasa kao pikantni domaći kulen je kulturno i gastronomsko nasleđe slovačkog stanovništva koji od davnina živi u okolini Bačkog Petrovca.

 

 

Specifičnost Petrovačkog kulena ili Petrovske kobase je u ukusu i aromi koja dolazi od visokokvalitetne sirovine i mešavine začina koji se koristi za proizvodnju kulena a to su pre svega domaća crvena ljuta paprika i kim. Glavni sastojci su: Svinjsko meso buta, masno tkivo, ljuta paprika, kim i so

Pirotska peglana kobasica na 39. mestu

Za peglanu kažu da je pirotska vijagra, s obzirom na to da predstavlja pravu energetsku bombu, obiluje punim ukusom zaokruženim plemenitom ljutinom različite snage i trajanja. Ova vrsta kobasice je vrhunski specijalitet proizveden od najkvalitetnijeg mesa umešanog sa začinima.

Republika

Foto: Printskrin/Youtube/CROPIX

Pirotska peglana kobasica

 

Pretpostavlja se da potiče još iz doba Turaka. Za spravljanje peglane kobasice najčešće se koriste pažljivo odabrani komadi kozijeg, ovčijeg i junećeg mesa, odnosno “posne“ vrste mesa.

Užička goveđa pršuta na 46. mestu

Užička goveđa pršuta je već dugo sinonim za trpezu Zlatibora i predstavlja važan deo ukupne gastronomske ponude ovog kraja, pa je na tržištu često sa oba naziva – Užička i Zlatiborska. Proizvod ima umereno čvrstu konzistenciju i po površini smeđe crvenu boju.

 

 

Na preseku, mišićno tkivo je crvene boje i pravilno je mramorirano malim skupinama masnog tkiva. Odlikuje se prijatnim ukusom karakterističnim za soljeno, sušeno i dimljeno goveđe meso a uz to ima i specifičnu i vrlo prijatnu aromu.

Kako se plasiraju komšije?

Kada je reč o Hrvatskoj, na listi su se našli još dalmatinski pršut na 19. mestu, istarski pršut na 31, kulenova seka na 36. i drniški pršut na 37. mestu.

Stoga ne čudi kada se kaže da je stara Jugoslavija dominantna na ovoj listi, a mnogi potvrđuju i da su španski i italijanski specijaliteti zaslužno jedini ispred jer su jednostavno najbolji na svetu.

(Republika/Kurir)

Bonus video:

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading