"RAMBO" JE PAO U SLAVUJEVCU: Godišnjica zarobljivanja američkih vojnika 1999.

Autor: M. J. - E. S. T.

Vesti

01.04.2023

06:15

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Javnost u SAD je bila šokirana kada je na snimku RTS videla "nepobedive" ratnike van sebe od straha.

"RAMBO" JE PAO U SLAVUJEVCU: Godišnjica zarobljivanja američkih vojnika 1999.

Foto: Printscreen

Pre 24 godine, na jučerašnji dan, u ruke Vojske Jugoslavije je pao dragocen plen: trojica pripadnika izviđačke čete američke divizije, čija je baza u Nemačkoj, zarobljena su na granici s Makedonijom. Nažalost, Slobodan Milošević kasnije pompezno oslobađanje nije uspeo da kapitalizuje: čim su Amerikanci napustili teritoriju SRJ, bombardovanje se nastavilo nesmanjenom žestinom.

Endru Ramirez, Kristofer Stoun i Stiven Gonzales bili su van sebe kad su ispred sebe videli puške naših vojnika. Umesto rambo-ratnika, ispred cevi su se našla trojica preplašenih mladića. Zarobljavanje je za Amerikance bilo šok ravan obaranju nevidljivog samo četiri dana ranije.

- Komandant niškog korpusa general Negoslav Nikolić obavestio me je da su uhvaćeni u rejonu sela Slavujevac kod Preševa. Kada smo završili razgovor, saradnicima sam saopštio radosne vesti, a onda se prolomio aplauz - opisao je u svom dnevniku general Nebojša Pavković, tada komandant Treće armije.

Negde pre ponoći zazvonio je telefon. Pavković je mislio da ga zove načelnik Generalštaba Dragoljub Ojdanić, ali s druge strane veze je bio predsednik Slobodan Milošević.

- Čestitao nam je na uspehu i zahtevao da se prema zarobljenim vojnicima postupa korektno - svedoči Pavković.

Šokiran je bio i tadašnji generalni sekretar NATO Havijer Solana, koji je novinarima rekao da se Alijansi ne sviđa ponašanje jugoslovenskih vlasti prema zarobljenim vojnicima, koji se "očito koriste u propagandne svrhe". On je naglasio da će, ako im se bilo šta dogodi, Miloševića smatrati odgovornim.

Građani SAD su bili preneraženi kada su čuli vest o zarobljavanju, uvereni da su njihovi vojnici oni iz holivudskih filmova, koji su nepobedivi. Sve velike televizijske stanice su počinjale jutarnje dnevnike snimcima trojice zarobljenih vojnika, koje je u svet poslao RTS.

- Dobro se staramo o njima, zdravi su... Mi poštujemo Ženevsku konvenciju. Nećemo povrediti vaše vojnike - rekao je u intervjuu jednom američkom novinaru.

Obećanje je ispunio. Svečano oslobađanje je usledilo 2. maja u pres-centru Vojske Jugoslavije. Zapisnik o primopredaji trojice američkih vojnika potpisali su pomoćnik načelnika štaba Vrhovne komande general-potpukovnik Blagoje Kovačević, mirovni aktivista i glavni posrednik Džesi Džekson i predstavnik Crvenog krsta iz Ženeve.

Šta se još desilo 31. marta 1999.

- predsednik SAD Bil Klinton odbacio kao neprihvatljiv predlog Slobodana Miloševića da se obustavi NATO napad i sva pitanja rešavaju političkim putem

- posle sastanka sa Miloševićem, ruski premijer Jevgenij Primakov otputovao u Bon. Misija bila neuspešna, NATO najavio proširenje i pojačavanje napada na SRJ

- hakeri iz Jugoslavije upali u sajt i sistem e-pošte NATO, saopšteno iz Alijanse

- nekoliko desetina ljudi protestovalo ispred Bele kuće zbog agresije NATO na SRJ. Protesti i u Grčkoj, hiljade Grka blokiralo je ulaz u vojnu bazu u mestu Araksos, a na ulice izašli i Moskovljani

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

Komentari (0)

Loading