U OVOJ BANJI SE LEČILA KRALJEVSKA PORODICA: Vekovima duga tradicija Vranjske Banje

Autor:

Vesti

17.04.2023

09:28

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Vranjska Banja je poznato banjsko lečilište smešteno na jugu Srbije, nedaleko od Vranja. Ovo mesto ima bogatu istoriju i tradiciju kao centar banjskog turizma, a naziv "kraljevska banja" je dobio zbog poseta bogate elite, uključujući i članove kraljevske porodice koja je uživala u lekovitim svojstvima ove banje.

U OVOJ BANJI SE LEČILA KRALJEVSKA PORODICA: Vekovima duga tradicija Vranjske Banje

Foto: Specijalna bolnica za rehabilitaciju Vranjska Banja

Specijalna bolnica za rehabilitaciju Vranjska Banja

Benefiti Vranjske Banje su pre svega vezani za lekovita svojstva termalnih izvora, koji su bogati mineralima i imaju povoljan uticaj na zdravlje ljudi. Voda iz Vranjske Banje sadrži visok procenat joda, pa se koristi za lečenje raznih oboljenja, kao što su reumatizam, bolesti kostiju i zglobova, kožne bolesti, kao i respiratorne i ginekološke tegobe.

Ono što ne treba zanemariti je i istorijski značaj Vranjske Banje, a posebno uloga koju je ovo lečilište imalo u životu Kralja Petra I i Kraljice Drage Mašin, koji su često koristili termalne izvore i druge blagodeti Kraljevske Banje u svrhu poboljšanja svog zdravlja i oporavka.

Foto: Wikipedia

Kralj Petar

Prilikom posete Vranjskoj Banji, Kralj Petar I je izražavao veliku pažnju i brigu prema lokalnom stanovništvu, posebno prema vojnicima i veteranima iz Prvog svetskog rata koji su se tamo lečili. Kralj je posetio vojne bolnice i razgovarao sa ranjenicima, pružajući im moralnu podršku i ohrabrenje.

Njegova poseta Vranjskoj Banji je bila značajan događaj za lokalno stanovništvo, koje je bilo počašćeno posetom svog kralja. Vladar je time pokazao brigu za zdravlje i dobrobit svojih podanika, kao i svoju bliskost i pristupačnost prema narodu.

U tom periodu Vranjska Banja je imala čast da je poseti  i Kraljica Draga Mašin koja je bila poznata po svom društvenom angažmanu i ljubavi prema kulturi i umetnosti. Kako bi poboljšala svoje zdravlje, kraljica Draga je, kao i mnogi drugi, potražila lečenje baš u ovom banjskom lečilištu.

Foto: Wikipedia

Kraljica Draga Mašin

Poseta kraljice Drage Mašin Vranjskoj Banji se desila u periodu dok je njen suprug, Aleksandar Obrenović bio na vlasti, a kraljica je, zajedno sa njim, bila prisutna na ceremoniji otvaranja Narodnog muzeja u Vranju tokom njihove posete banji. Njena poseta imala je pozitivan uticaj na lokalnu ekonomiju, što je povećalo broj posetilaca i turista, a doprinela je i promociji Vranjske Banje kao prestižnog mesta za banjski turizam i od  tada se naziv "kraljevska" zadržao i postao deo istorije i tradicije Vranjske Banje.

Da istorija i tradicija nastavljaju da žive, dokaz je razvoj banjskog turizma u Vranjskoj Banji koji privlači sve veći broj posetilaca koji žele da poboljšaju svoje zdravlje, opuste se i uživaju u prirodnom okruženju.

Vranjska Banja Resort najveća investicija u turizam Millennium Resorts-a koji je prepoznao potencijal lečilišta i upravo ulaganjem u Banju odlučio da izgradi i u nju dovede najveći američki brend u hotelskoj industriji.

Zbog svih prirodnih lepota koje poseduje, tople i lekovite vode, odličnog položaja i dobre klime, izgradnjom dva hotela iz američkog lanca Marriott, apartmana, bungalova, medicinskog centra Sofka, Vranjska Banja opet će se pozicionirati na turističkoj mapi. 

Prvu fazu investicije čine radovi na hotelu Westin koji će biti najmoderniji hotel brenda Marriott, na površini 40.000m2 i sa SPA centrom koji će se prostirati na 4.000 m2. Ceo projekat turističkog kompleksa činiće hoteli Westin 4* i Kralj Petar I by Autograph Collection 5*, medicinski centar Sofka, kao i vile i bungalovi. U svim objektima biće ukupno oko 10.000m2 SPA sadržaja, po čemu će se banja posebno izdvojiti.

 

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading