DRHTAO JE OD STRAHA, PORED NJEGA SU LEŽALA DVOJICA MRTVIH! Žarko Radonjić iz Subotice jedini ZAROBIO naoružanog teroristu

Autor:

Vesti

09.04.2023

20:51

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Imao je svega 19 godina kada ga je ratni vihor bacio u pakao Košara.

DRHTAO JE OD STRAHA, PORED NJEGA SU LEŽALA DVOJICA MRTVIH! Žarko Radonjić iz Subotice jedini ZAROBIO naoružanog teroristu

Foto: Privatna arhiva

- Naredio sam mu da baci pušku, poslušao je jer je znao srpski - svedoči pripadnik herojskog 52. bataljona vojne policije.

U VOJSCI NAPUNIO 20 GODINA, KUĆU NIJE VIDEO 13,5 MESECI

Žarko Radonjić, tada golobradi momak iz Subotice, hrabro je stao na branik otadžbine. Imao je svega 19 godina kada ga je ratni vihor bacio u pakao Košara. Posebnu ulogu u krvavim borbama imao je 52. bataljon vojne policije Prištinskog korpusa, a među njima se istakao baš Žarko, koji je uspeo da zarobi teroristu.

To je bio jedini zarobljen terorista na Košarama koji je bio potpuno naoružan.

- U vojsci sam napunio 20 godina, a kuću nisam video 13,5 meseci - ispričao je beogradskim medijima Radonjić.

ZOLJOM NA BUNKER

On, kao i njegovi saborci, na pitanje kako mu je bilo odgovara kratko: "Bolje da i ne pitate..."

- Na 10 metara smo pucali jedni na druge, bila je to, maltene, borba prsa u prsa. Kažu da je to bila najkrvavija bitka u našoj istoriji. Suština Košara jeste da su hteli kopneno da izvrše invaziju i pokore nas. Mi im nismo dali, i to je simbol otpora male Srbije velikim silama. Nakon toga usledio je Kumanovski sporazum, 10. juna 1999. - kaže Radonjić.

Na dan kada je zarobio teroristu, major Steva Kopanja, komandant vojne policije, vodio je akciju.

- I sad se naježim kad se setim tih trenutaka. Krenuli smo u potiskivanje terorista, želeli smo da ih odguramo što dalje od svojih položaja. Poručnik Džolić je zoljom gađao bunker, a ja sam istrčao s leve strane, malo ispred svih. Odjednom, na oko od osam do 10 metara ugledam teroristu, naoružanog do zuba. Rekao sam mu da baci pušku i digne ruke uvis. Drhtao je od straha - seća se Radonjić.

Objašnjava da ga je albanski terorista razumeo pošto je iz okoline Peći i dobro je znao srpski jezik.

- Kada sam ga zarobio, video sam da su dvojica njegovih mrtvi u zaklonu. Odmah je dotrčao Nemanja Borota iz Sombora i pokojni Željko Tošić, po kojem jedna ulica u Smederevskoj Palanci nosi ime. Vezali smo ga i predali starešinama - opisao je ovaj veteran.

PREŽIVELO SAMO 19

Međutim, pre nego što su ga predali u ruke bezbednjacima, zarobljenog teroristu su nagovorilu da izađe na proplanak i kaže svojima da se predaju.

- Međutim, oni su osuli rafalom u njegovom pravcu, a on se prestravljen bacio na zemlju. Albanci su bili kivni što je zarobljen i hteli su da ga ućutkaju da ne bi progovorio o planovima, položajima i stanju u njihovim redovima. Povukli smo ga nazad, vezali lisicama i doveli u komandu. Šta je posle bilo s njim, ne znam - kaže Radonjić.

Kada mu je komandir poginuo, Žarko je dobio njegovu motorolu i preuzeo komandu nad odeljenjem.

Ljubinko Đurković, penzionisani pukovnik Vojske Srbije i jedan od komandanata odbrane Košara, kaže da je 52. bataljon podneo najteže gubitke.

- Iz ove čete je 19 preživelih boraca, uključujući i Radonjića. Ne želim nikog da izdvajam, ali je ova jedinica pokazala izuzetnu hrabrost i podnela veliku žrtvu u odbrani otadžbine.

Pukovnik Đurković: Nije bilo rezervnog položaja

Pukovnik Đurković podseća da su borci s Košara dugo bili demonizovani, omalovažavani, da je bilo pokušaja da se ta slavna bitka ili pojedinci kriminalizuju.

- Košare su bitka koja traje. Ti mladi momci od 19 i 20 godina su pokazali vrhunsku osposobljenost, moralnu vrednost, kao niko dotad. Kao što Kolubara nije imala rezervni položaj, tako nisu ni Košare. Činjenica je da smo mi na Košarama zajedno pod jedinstvenom komandom znali da iza nas stoji 125. herojska motorizovana brigada, narod Srbije, Srbija... Motiv da branimo, prevashodno, svoje živote i živote svojih porodica, otadžbinu i svetinje na Kosovu bio je, u stvari, zavet.

Sa Vučićem na Pešteru

Žarko je bio među borcima koji su na poziv predsednika Aleksandra Vučića 2021. prisustvovali vojnoj vežbi "Munjeviti udar". On je tada Đuroviću i njegovim saborcima zahvalio što su svojom borbom doprineli da Srbija danas ima neuporedivo snažniju vojsku.

- Upravo vi ste doprineli tome, i to svojim ranama, požrtvovanošću i životima svojih kolega - rekao je Vučić.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

 

Komentari (0)

Loading