PRED OLTAR, PA U SMRT: Devojka koja je život dala da bi spasla ranjenike

Autor:

Vesti

09.04.2023

06:15

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Da doktor Albanac nije odbio da je primi, možda bi i taj san ostvarila.

PRED OLTAR, PA U SMRT: Devojka koja je život dala da bi spasla ranjenike

Foto: Privatna arhiva

Tek što se udala za Rusa s kojim se upoznala na ratištu, Slađana Stanković (34), prva žena dobrovoljac na Kosovu, stradala je od granate koja je ispaljena s teritorije Albanije.

Ničega se nije plašila, ni NATO bombi ni OVK terorista, bila je nezaustavljiva u nameri da pomogne ranjenicima, dostavi vojnicima lekove i hranu. Predosećala je da se s Kosmeta neće vratiti u rodni Niš, da neće napraviti svadbeno slavlje u roze venčanici, o kojem je maštala... Njena sestra Vesna kaže da je Slađana to opisala u svom dnevniku:

- Predosećala je smrt, ali je to nije pokolebalo u odluci da ode. Njena životna priča je svedočanstvo o ljubavi, hrabrosti i humanosti.

IDEM U RAT

Dok su Nišlije bežale od pozivara, Slađana je 24. marta obukla uniformu. Porodici je samo rekla: "Idem u rat."

Uzalud je porodica pokušavala da je odvrati. Drugovi s kojima je bila na Kosmetu pričali su da je Slađana bila neustrašiva, da je u jeku najveće borbe uspela da se probije i borcima donese hranu i lekove.

Prema Vesninim rečima, tek posle mesec dana od odlaska na ratište dobili su vesti od Slađane. Saopštila im je da se venčala s ruskim dobrovoljcem Jurijem Osipovskim.

- Obećala je da će s mužem doći kući 2. juna. Kasnije sam saznala da se s nekim borcem zamenila, pa je, umesto nje, on tada otišao na odsustvo. Tog 5. juna sanitetskim vozilom izvlačila je ranjenike kod sela Planeja kada ih je pogodila minobacačka granata s teritorije Albanije - ispričala je Vesna.

NA RUKAMA

Ranjenu Slađanu Rusi su na rukama odneli u bolnicu u Prizrenu.

- Priča se da neki doktor Albanac nije hteo da je primi. Možda bi ostala živa da je na vreme stigla do lekara, da je helikopterom upućena u bolnicu, ali nije imala šansu - govorila je Vesna.

Venčić i roze venčanica

Najteže mi je bilo kada sam videla tri para odbačenih vojničkih cokula u dvorištu, od kojih su jedne bile Slađanine, pričala je Vesna.
Kaže da je porodica preuzela kovčeg sa Slađaninim telom. Na sahranu je došao suprug Jurij. On je Slađani kupio roze venčanicu, koju je obožavala, i venčić za kosu.

Slađanina ulica u Nišu

Grad Niš se Slađani odužio tako što jedna od ulica nosi njeno ime. Otadžbina, za koju je dala mladi život, posthumno joj je dodelila Orden zasluga u oblasti odbrane i bezbednosti.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading