KURTI TEROROM MINIRA DIJALOG: Ne prestaje nasilje nad Srbima na Kosovu

Autor:

Vesti

02.04.2023

20:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Cilj je da se hapšenjima i izazivanjem incidenata izbegne formiranje Zajednice srpskih opština, poručio Petar Petković.

KURTI TEROROM MINIRA DIJALOG: Ne prestaje nasilje nad Srbima na Kosovu

Foto: Tanjug/AP

Aljbin Kurti

Direktor Kancelarije za KiM Vlade Srbije Petar Petković rekao je juče da premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti ne želi dijalog o normalizaciji odnosa sa Srbijom i da formira Zajednicu srpskih opština i da zbog toga izaziva incidente i sprovodi teror nad Srbima.

- Nasilje i incidenti su izraženi posebno u četiri opštine na severu. Od dolaska Kurtija na vlast bilo je 309 incidenata, a u poslednjih mesec dana 11 srpskih kuća je opljačkano. Jasno je da ti ljudi ne žele da razgovaraju ni o čemu, Kurti traži način da izazove incidente koji bi pokrenuli neodmerenu reakciju Srba da bi izbegao svoje obaveze - rekao je Petković, komentarišući prekjučerašnje hapšenje Milovana Božovića, osumnjičenog za navodno paljenje automobila.

MRAČNA IDEOLOGIJA

Republika

Foto: Tanjug/S. AĆIMOVIĆ

Petar Petković

Uz poruku da će Srbija ostati uz svoj narod na KiM, Petković je ocenio da su incidenti i napadi alarm za međunarodnu zajednicu i upozorenje da oni moraju da reaguju i uključe se u odbranu prava Srba na KiM.

- Hitno formiranje ZSO, kao garanta ličnih kolektivnih prava, jedino je rešenje da se sačuva srpski narod na Kosmetu. Hapšenje Božovića je deo uobičajenog podizanja tenzija pred svaki nastavak razgovora u Briselu. Mi znamo koje su naše obaveze, šta smo dogovorili, koje su naše crvene linije - poručio je Petković.

Ocenio je da se Kurti nije pomerio od ideologije čiji je 17. mart 2004. bio pogrom Srba, a to je ideologija "velike Albanije", odnosno fašistički i nacistički projekat etnički čistog Kosova.

Podrška uoči suđenja Tačiju

Republika

Foto: Tanjug/AP

Hašim Tači

Dan uoči početka suđenja bivšim komandantima terorističke OVK Hašimu Tačiju, Kadriju Veseljiju, Redžepu Seljimiju i Jakupu Krasnićiju, u Prištini su održane demonstracije na kojima su okupljeni nosili transparente i uzvikivali parole podrške optuženima.

Četvorica lidera terorista optužena su za ratne zločine i zločine protiv čovečnosti za vreme oružanog sukoba na Kosovu i Metohiji, u periodu od 1. januara 1998. do 31. decembra 2000, kada je kidnapovano i nezakonito pritvoreno najmanje 407, a ubijeno najmanje 100 ljudi.

SAMOVOLJA

Republika

Foto: Tanjug/printscreen

Goran Rakić

Predsednik Srpske liste Goran Rakić zatražio je od međunarodnih aktera da utiču na oslobađanje Milovana Božovića, te dodao da će, u slučaju da tako ne bude, a da se represija Prištine nastavi, srpski narod na KiM pozvati na opšti otpor i ustanak.

- Represiju Aljbina Kurtija i prištinskih vlasti više ne možemo da trpimo - rekao je on i precizirao da će to biti reakcija na teror, a nikako protiv albanskog naroda.

Ocenio je da su optužbe protiv Božovića lažne i da ga je kosovska policija otela:

- Radi se o časnom, hrabrom čoveku i velikom Srbinu koji brani svoj narod. Ne znam ko pali vozila sa RKS tablicama i da to osuđujem.

Petković je, govoreći o tablicama, naglasio da Kurti nema prava da insistira na preregistraciji:

- Radi se o još jednoj njegovoj samovolji u odnosu na postignute dogovore koji omogućavaju da se KM tablice sa stikerom koriste bez vremenskih ograničenja, odnosno do trajnog rešenja tog pitanja.

Svet da hitno zaustavi progon

Republika

Foto: TANJUG/ VLADIMIR ŠPORČIĆ/ nr

Ivica Dačić

Sekretar Saveta za nacionalnu bezbednost Ivica Dačić izjavio je juče da je bezbednosna situacija na Kosovu i Metohiji sve teža zbog neodgovornog ponašanja privremenih prištinskih institucija, za koje je rekao da su glavni generator svih kriza u južnoj srpskoj pokrajini.

Posle sednice Biroa za koordinaciju rada službi bezbednosti, on je pozvao međunarodnu zajednicu da zaustavi premijera privremenih prištinskih institucija Aljbina Kurtija. On je istakao da se sve to sada dešava uoči sutrašnjeg nastavka dijaloga Beograda i Prištine u Briselu.

- Oni predstavljaju Srbe kao remetilački faktor, kriminalne grupe koje pale automobile i dolazi do masovne represije nad Srbima na KiM i to ne može da dovede do smirivanja situacije. Zato hitno zaustavite Aljbina Kurtija. To je odgovornost međunarodne zajednice i to je glavna poruka sednice - rekao je Dačić.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (12)

Loading
Tanja

02.04.2023 20:03

Kurti treba da shvati da nema priznanja Kosova kao države. Terorisanje naroda za osudu.

Mira

02.04.2023 20:06

Nadam se da će medjunarodna zajednica osuditi ovakav pokušaj Kurtija i diplomatski ga naterati da poštuje dogovor postignut dijalogom

Jela

02.04.2023 20:06

Kurti pokušava nasiljem i terorom da izbegne dijalog i formiranje ZSO

Aleksija Radivojčević

02.04.2023 20:07

Dosta je Kurti mučenja srpskog naroda na KiM.