AMERIČKI IZASLANIK GABRIJEL ESKOBAR ZA SRPSKI TELEGRAF I REPUBLIKU: Put pomirenja, a ne priznanja Kosova!

Autor:

Vesti

20.03.2023

21:30

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Implementacija sporazuma iz Ohrida mora odmah da počne, obe strane će imati benefite od toga.

AMERIČKI IZASLANIK GABRIJEL ESKOBAR ZA SRPSKI TELEGRAF I REPUBLIKU: Put pomirenja, a ne priznanja Kosova!

Foto: ST/N.PANČIĆ

Sporazum iz Ohrida je put ka pomirenju Srbije i Kosova, istakao je juče Gabrijel Eskobar, specijalni izaslanik Stejt departmenta, tokom brifinga s novinarima iz regiona, između ostalog, i novinarkom Srpskog telegrafa i Republike.

- Samit na Ohridu nije bio o međusobnom priznanju, već da bi se našlo mirno rešenje za pomirenje u regionu - istakao je on.

Nada u još pet priznanja

Na pitanje o pet članica EU koje nisu priznale Kosovo i da li očekuje da će se to dogoditi Eskobar je rekao da je to pitanje za te države.

- Nadam se da će to učiniti u budućnosti - rekao je Eskobar.

VELIKA VAŽNOST

Naglasio je i da je i bez potpisa učesnika dogovor postignut tokom vikenda obavezujući i za Beograd i za Prištinu. Na pitanje Srpskog telegrafa i Republike koji su trenutno najveći problemi u dijalogu američki specijalac za zapadni Balkan je odgovorio:

- Važno je da pojasnimo kako će dve strane nastaviti dalje. Implementacija mora odmah da počne i obe strane će imati benefite od toga. Smatram da su najvažnije evroatlantske integracije. Napredovaćemo samo ako sporazum što pre počne da se primenjuje.

Na naše pitanje šta se konkretno očekuje od Srbije Eskobar je naveo da Srbija mora da radi na ključnim elementima iz aneksa.

- Za obe strane je važno da se sve preostalo iz Briselskog sporazuma primeni. To se od obe strane očekuje. Nastavićemo dalje da radimo s obe strane i našim partnerima - naveo je američki izaslanik.

Precizirao je da će dokument iz Ohrida biti deo pregovaračkih poglavlja Evropske unije sa Srbijom, kao i da će biti deo uslova koje treba da ispuni Priština.

Bila potrebna velika hrabrost

Foto: Tanjug/AP

 

Prema Eskobarovim rečima, bilo je potrebno mnogo hrabrosti i vizije predsednika Srbije Aleksandra Vučića i premijera privremenih institucija Aljbina Kurtija da se dođe do toga.

- Ovaj sporazum je pravno obavezujući za obe strane. Iako nije potpisan, to je sporazum u svakom smislu - kazao je Eskobar.

BORELJOVE REČI

Kada je reč o Zajednici srpskih opština, to ne zavisi od Brisela, već od KiM, a u interesu svih treba da bude boljitak ljudi koji žive tamo.

- Implementacija sporazuma se očekuje odmah, dijalog će se nastaviti jer želimo da plan o normalizaciji uspe. Želimo interakciju dve zemlje, da se obe brzo kreću ka evroatlantskim integracijama - rekao je Eskobar.

Foto: AP Photo/Olivier Matthys

Žozep Borelj

Podsetio je da je visoki predstavnik EU Đuzep Borelj jasno stavio do znanja da su se strane obavezale i da će se sprovođenje dogovora odraziti na evropski put obe strane.

Rusija pokušava da oteža

Govoreći o uticaju Rusije na desničarske pokrete u Srbiji, Eskobar je rekao da nema dokaza, ali da se zna da Rusija preko medija i društvenih mreža pokušava da učestvuje u narativima desničarskih organizacija koji bi da uspore evroatlantske integracije.

- Verujemo da Rusija želi da oteža implementaciju sporazuma, ali ovo je lokalan problem i rešenje mora biti lokalno, a rešenje je regionalno pomirenje - rekao je Eskobar i objasnio da Rusija na samitu nije bila prisutna ni pomenuta.

Nije dao konkretan odgovor

Upitan da li je u Ohridu bilo reči o članstvu KiM u međunarodnim organizacijama poput UN Eskobar nije dao konkretan odgovor.

- Ne mogu to da kažem, ali se razgovaralo o svemu što stoji u evropskom predlogu - kazao je izaslanik Stejt departmenta.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na Telegramu i Vajberu. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.

Komentari (0)

Loading