ZA ILI PROTIV! ŠTA DONOSI ZAKON O ZABRANI PIŠENJA? Evo šta kaže struka, a šta je mišljenje ugostitelja

Autor: Republika

Vesti

18.03.2023

12:46

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ono što se odnosi na cigarete, odnosiće se i na elektronske cigarete, te će u svim javnim prostorima, kao i u firmama one biti zabranjene.

ZA ILI PROTIV! ŠTA DONOSI ZAKON O ZABRANI PIŠENJA? Evo šta kaže struka, a šta je mišljenje ugostitelja

Foto: pixabay.com/fotomontaža/E.D.

Ukoliko se usvoji predlog o potpunoj zabrani pušenja u zatvorenom prostoru, i elektronske cigarete biće zabranjene u svim zatvorenim javnim prostorima, firmama i ugostiteljskim objektima, što je predviđeno novim Predlogom zakona.

Predlog nacrta Zakona o zabrani pušenja u zatvorenom prostoru izazvao je buru u javnosti, što se pre svega odnosi na ugostiteljske objekte, iako još uvek nije došao na dnevni red za usvajanje, a nije prošao ni javnu raspravu.

Ono što se odnosi na cigarete, odnosiće se i na elektronske cigarete, te će u svim javnim prostorima, kao i u firmama one biti zabranjene.

Pulmolog prof doktorka Zorica Plavšić kaže da je za to, da se usvoji pomenuti zakon, ali da se na neki način i hotelijerima i vlasnicima restorana da vreme i prostor da se pripreme za ukidanje.

Komisija je radila ranije na pisanju prvog zakona, i nažalost, nekoliko članova koji su se odnosili na zabranu pušenja su isparili. Kasnije je usvojen zakon, ali njegova implementacija nije uspela. Na početku će, hotelijeri znaju, biti manje posla, ali, treba da znaju da će doći porodice sa decom - navela je doktorka Plavšić.

Foto: pixabay.com/fotomontaža/E.D.

 

Kako je navela, porodice će ostajati duže u tim restoranima, jer neće biti duvanskog dima.

- Činjenjca je da postoji to pasivno pušenje, odnosno udisanja dima, a to nikako nije zdravo, i nije dobro - priča ona.

Direktor Udruženja hotelijera i ugostitelja HORES-a Georgi Genov istakao je da će se ukidanjem pušenja cigareta, preći na zapadnjački sistem rada.

- Sada će ljudi dolaziti u restoran da jedu, i to je nekih sat vremena. Radiće se od 16 sati do 01:00. U teškoj smo situaciji. Svi su u teškoj situaciji. Oporavljamo se polako, ali dosta teško i nesrazmerno. Zbog kovida smo izgubili polovinu radne snage, jedni su otišli na druge poslove, drugi u inostranstvo - rekao je Genov.

Mi ćemo sa uvođenjem te zabrane imati dosta gubitaka, rekao je Genov, pa nastavio:

- Ovo je udar, jer svi ukazuju da je pušenje štetno. Mi generalno moramo da preživimo 6 do 8 meseci kada dođe do tog udara. Gubimo 80 odsto rada. Treba nam godinu dana da se oporavimo. Mi nismo ni za ni protiv. Čekamo da bude, pa šta bude - priča on.

On smatra da je pravi trenutak za uvođenje je 2025. godina, kako bi se ugostitelji pravovremeno pripremili.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading