U FEBRUARU U BEIGRADU 61 OSOBA ZARAŽENA ŠUGOM! Budite oprezni: Zaraza može da se prenese i ako probate garderobu u prodavnici!

Autor:

Vesti

17.03.2023

09:48

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Tokom 2021. šugom je bilo zaražena 1.131 osoba.

U FEBRUARU U BEIGRADU 61 OSOBA ZARAŽENA ŠUGOM! Budite oprezni: Zaraza može da se prenese i ako probate garderobu u prodavnici!

Foto: Shutterstock

Nqkon vesti da su se kupci u Zari u Podgorici šugom, pokrenula je brojna pitanja.

Činjenica je da odeću u svim buticima u Srbiji dobijamo nezapakovanu, te da ne znamo ko je i da li je neko pre nas probao.

Već na samu pomisao da se neko zarazio šugarcem, počnemo da se češemo i osećaj nelagodnosti skače do neba. Pitanja se samo nižu – kako se prenosi, koji su simptomi, kako da ih prepoznamo i da se zaštitimo. Razmišljamo li o tome kad u tržnim centrima probamo garderobu ili kad treba da je obučemo prvi put, piše RTS. 

Kako navode lekari, šugarca, parazita koji se podvlači pod kožu i izaziva svrab kada polaže jajašca, uspešno možemo da se rešimo ako odeću peremo na 60 stepeni. Dodaju, šuga kod nas nije ništa novo.

Prema podacima Gradskog zavoda za javno zdravlje, u Beogradu je 2019. godine šugom bilo zaražena 1.131 osoba, 2021. 707, a prošle 512. U februaru, šuga je potvrđena kod 61 osobe. Lekari kažu da teoretski postoji verovatnoća da se zarazimo kada oblačimo garderobu posle zaraženog.

- Ali to ipak moraju biti određeni uslovi, odnosno da zaražena osoba ima izrazito jaku infekciju, da ima veliki broj šugarca na sebi. To su obično osobe koje imaju ili težu formu ili su lošijeg imunološkog statusa, pa zato imaju ozbiljnu formu šuge. Takve osobe su i zaraznije - objašnjava dermatolog dr Lana Ćirković iz Gradskog zavoda za kožne i venerične bolesti.

Šuga se najčešće prenosi direktnim kontaktom kože o kožu i najčešće se širi u porodici. Zaraza može i da se pritaji, ali da se širi, kažu stručnjaci.

Što se garderobe tiče, ukoliko ona stoji dva ili tri dana, šugarac će uginuti.

- Period inkubacije je jako dugačak od trenutka kada se zarazite, pa do pojave simptoma, može biti od devet do 90 dana. Tako da neko čak tri meseca ne mora da ispolji simptome, a da bude zaražen i da na neki način to i prenosi dalje, da je gotovo nemoguće prekinuti lanac prenošenja - dodaje dr Ćirković.

Šuga se leči lokalnim preparatima, u težim slučajevima tabletama ivermektin. Svi oni koji su potencijalno zaraženi moraju zajedno da se leče.

Garderoba i posteljina moraju da se operu na visokoj temperaturi, a jakne i obuća da se luftiraju nedelju dana. Higijena je najbolja prevencija za šugu, zato, kada sledeći put krenete u kabinu omiljene prodavnice, imajte na umu koliko je ljudi tu istu garderobu probalo pre vas, piše RTS.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading