SVI DETALJI KARTICA ZA PENZIONERE: Vodič kroz pogodnosti za najstarije (VIDEO)

Autor:

Vesti

15.03.2023

14:53

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Sve nedoumice za Republiku razjašnjava Relja Ognjenović, direktor Fonda PIO!

SVI DETALJI KARTICA ZA PENZIONERE: Vodič kroz pogodnosti za najstarije (VIDEO)

Foto: Dragan Milovanović

Prijava za penzionerske kartice počela je danas. Najstariji mogu da se prijave na sajtu Fonda za penzijsko i invalidsko osiguranje (PIO) ili u filijalama Fonda PIO.

Kartice će najstarijima omogućiti popuste pri kupovini i plaćanju usluga, a kako za Republiku najavljuje Relja Ognjenović, direktor Fonda PIO, korišćenje kartica biće omogućeno najverovatnije od 1. oktobra, čime će na simboličan način biti obeležen Međunarodni dan starih.

Ognjenović za naš sajt navodi da već u prvih sedam dana prijavljivanja očekuje veliki odziv s obzirom na to da je od trenutka kada je objavljeno da se uvode penzionerske kartice stigao ogroman broj poziva najstarijih koji se raspituju o tome, a i na svim skupovima na kojima je bio kartice su tema broj jedan.

Na pitanje kako se uopšte došlo na ideju o penzionerskim karticama naš sagovornik odgovara:

- Želeli smo da, osim povećanja penzija i jednokratnih pomoći koje isplaćujemo, penzionerima omogućimo i da imaju direktnu korist u objektima poput trgovina, salona, bazena, kod ugostitelja... Sve je inicirao predsednik Aleksandar Vučić, imali smo već, kao pozitivan primer, senior karticu, koja je deljena beogradskim penzionerima, i onda se okupio tim da to razradi. S predsednikom Vučićem na čelu, a tu su bili i resorni ministar Nikola Selaković, ministar finansija Siniša Mali...

Pravo da dobiju kartice imaće svi koji su na platnom spisku Fonda PIO, dakle korisnici penzija svih kategorija, uključujući i invalidske, kao i primaoci raznih naknada...

Kako navodi Ognjenović, da bi se penzionerska kartica promovisala i u što većoj meri približila najstarijima, biće organizovani svojevrsni karavani, i po beogradskim opštinama i po unutrašnjosti.

- Naši ljudi iz fonda tu će na licu mesta pomagati penzionerima da popune prijave i davati im sve potrebne informacije - zaključuje direktor Fonda PIO.

Stvari koje je važno znati

1. Penzionerska kartica omogućiće pogodnosti pri kupovini i korišćenju usluga u najraznovrsnijim objektima
2. Na svakih 500 utrošenih dinara dobijaće se bod
3. Broj bodova koji se može sakupiti tokom meseca ograničen je na 80 (potrošnja od 40.000 dinara) da se ne bi pravila diskriminacija između penzionera po visini primanja
4. Rok da se iskoriste bodovi je neograničen
5. Bodovi se ne mogu prenositi na nekog drugog niti unovčiti
6. Prijavljivanje za karticu je elektronsko (na sajtu Fonda PIO, traje najduže dva minuta) i u filijalama fonda
7. Jedini podaci koje penzioner ostavlja su matični broj i adresa/telefon na koji želi da ga obaveste kad i gde može da preuzme karticu
8. Kartica se preuzima lično, uz identifikaciju važećim dokumentom
9. Moguće je i da vašu karticu preuzme zakonski zastupnik ili punomoćnik
10. Redosled prijavljivanja za karticu je apsolutno nevažan, sve kartice počinju da važe 1. oktobra
11. Sve kartice imaju QR kod, koji će omogućiti svako ažuriranje koje bude potrebno
12. Kartice izrađuje Zavod za izradu novčanica i one nemaju rok trajanja

Promocija danas na Trgu republike

Fond PIO će danas od 12 časova na Trgu republike promovisati prijavu za penzionersku karticu, a zainteresovani penzioneri će i na samoj promociji moći da se prijave za izdavanje kartice. Dovoljno je da kod sebe imaju ličnu kartu.

Na svakih 10 bodova dve karte za bazen

Prema rečima Ognjenovića, već je sklopljen dogovor s nekim beogradskim bazenima da se uključe u program seniorskih kartica.

- Na listi su zasad Olimp, 25. maj, Banjica i Vračar. Dogovor je da za svakih 10 bodova penzioneri imaju pravo na dve karte za bazen - ističe direktor fonda.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading