MINISTAR MOMIROVIĆ: Boljom saradnjnom državnih institucija i privatnog sektora do efikasnije zaštite potrošača

Autor:

Vesti

14.03.2023

14:34

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Zakona o zaštiti potrošača je posvećen uspostavljanju jednog modernog i efikasnog sistema.

MINISTAR MOMIROVIĆ: Boljom saradnjnom državnih institucija i privatnog sektora do efikasnije zaštite potrošača

Foto: Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija

Ministar Tomislav Momirović

Angažovanje privrede i uspostavljanje partnerskog odnosa sa privatnim sektorom jasan su pokazatelj da je Ministarstvo trgovine zajedno sa predstavnicima privrede koji su učestvovali u izradi Zakona o zaštiti potrošača, posvećeni uspostavljanju jednog modernog i efikasnog sistema, izjavio je ministar trgovine Tomislav Momirović tokom današnjeg uvodnog obraćanja u okviru "Lidl“ panel diskusije: Prava potrošača-dokle smo stigli i čemu stremimo.

- Podatak da je 2021. godine, kada nije postojala obaveza trgovca da učestvuje u vansudskom rešavanju spora, bilo 7 postupaka u odnosu na 779 predloga za vođenje postupka od jula 2022. godine, kada je aktivirana IT platforma za vansudsko rešavanje potrošačkog spora, dovoljno govori o potrebi uvođenja jednog ovakvog sistema - konstatovao je Momirović.

Foto: Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija

Ministar Momirović na panelu o zaštiti potrošača

Ministar je rekao da je Ministarstvo na ovaj način pomoglo i dijalog dve strane, a samim tim i veće poverenje potrošača u privatni i javni sektor i dodao da to pokazuju i podaci –  rešeno je 495 predmeta i to 181 predmet je rešen tako što je zaključen sporazum između trgovca i potrošača.

Republika

Foto: Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija

Tomislav Momirović govori na panelu

Ovom prilikom ministar Momirović je napomenuo da je Odlukom Vlade od 23. februara ove godine obrazovan i Nacionalni savet za zaštitu potrošača u čijem sastavu su i predstavnici Privredne komore Srbije kao i druge institucije što daje izuzetnu snagu da se uključi privatni sektor i popravi komunikacija privrede i potrošača.

- Ministarstvu u narednom periodu predstoje značajne aktivnosti na daljoj izgradnji efikasnog i umreženog sistema zaštite potrošača, a među prioritetima se izdvajaju - potreba za većim angažovanjem lokalne samouprave u sistemu zaštite i uvođenje teme zaštite potrošača u nastavni plan i program školstva - zaključio je ministar Momirović na samom kraju svog izlaganja i iskoristio priliku da zahvali kompaniji "Lidl“ na prepoznavanju uloge privrede u obezbeđivanju visokog nivoa zaštite potrošača u Republici Srbiji.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

Komentari (0)

Loading