NEMA TOLERANCIJE ZA NELEGALNU TRGOVINU I IZBEGAVANjE PLAĆANjA POREZA! Ministarstvo trgovine u borbi protiv sive ekonomije!

Autor:

Vesti

14.02.2023

15:08

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Republička tržišna inspekcija je tokom proteklog vikenda sprovela veliku akciju koja je imala za cilj otkrivanje nelegalne trgovine akciznom robom u većim gradovim Republike Srbije, izjavio je ministar trgovine Tomislav Momirović.

NEMA TOLERANCIJE ZA NELEGALNU TRGOVINU I IZBEGAVANjE PLAĆANjA POREZA! Ministarstvo trgovine u borbi protiv sive ekonomije!

Foto: Republika

- Nećemo dozvoliti poslovanje u sivoj zoni i stoga nema tolerancije za nelegalnu trgovinu i izbegavanje plaćanja poreza. Republička tržišna inspekcija je tokom akcije koja je imala za cilj otkrivanje nelegalne trgovine akciznom robom podnela veliki broj prekršajnih prijava. Ljudima mora da bude jasno da ukoliko dozvolimo sivu ekonomiju, imaćemo problem u finansiranju zdravstva i prosvete. Sa tim u vezi, Ministarstvo trgovine je u ovoj godini predvidelo pojačan nadzor na mestima na kojima se očekuje nelegalna trgovina - poručio je ministar trgovine Tomislav Momirović.

On je istakao da je jedan od prioriteta Ministarstva trgovine i Sektora tržišne inspekcije borba protiv sive ekonomije kako bi se obezbedili fer uslovi za sve učesnike na tržištu.

- Izvršeno je ukupno 229 inspekcijskih nadzora i zatečeno su 43 neregistrovana subjekta koji uopšte nemaju pravo da učestvuju u prometu roba. Njima je zabranjen dalji rad i oduzeta je roba koja je zatečena u prometu. Pored toga, inspektori su izrekli 138 prekršajnih naloga. Za teže prekršaje će u narednim danima biti podneto 63 Zahteva za pokretanje prekršajnog postupka po osnovu Zakona o trgovini i Zakona o inspekcijskom nadzoru, gde očekujemo punu saradnju Prekršajnih sudova, jer su novčane kazne predviđene ovim zakonima u iznosu od 200.000 dinara do 2.000.000 dinara za pravna lica, dok su za fizička lica u iznosu od 50.000 do 500.000 dinara - naveo je Momirović.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading