TRŽIŠTE ELEKTRONSKE TRGOVINE U SRBIJI BELEŽI DVOCIFREN RAST: Momirović o suzbijanju sive ekonomije na Internetu

Autor:

Vesti

26.01.2023

22:21

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ministar Momirović je dodao da je cilj Ministarstva trgovine da u Srbiji imamo još puno uspešnih poslovnih priča kada je reč o razvoju elektronske trgovine.

TRŽIŠTE ELEKTRONSKE TRGOVINE U SRBIJI BELEŽI DVOCIFREN RAST: Momirović o suzbijanju sive ekonomije na Internetu

Foto: Ministarstvo unutrašnje i spoljnje trgovine

Pozivam sve da zajedno radimo na tome da dodatno unapredimo tržište elektronske trgovine koje danas u Srbiji beleži dvocifren rast, izjavio je ministar trgovine u Vladi Republike Srbije Tomislav Momirović tokom obraćanja na centralnom e-commerce događaju u Srbiji „Hot Spot eCommerce Awards“ u organizaciji „eCommerce asocijacije Srbije“.

- U prethodne tri godine bilo je više promena u digitalnom eko sistemu nego u poslednje tri decenije. Ministarstvo trgovine će zajedno sa relevantnim institucijama, eCommerce asocijacijom Srbije i kompanijama koje se bave elektronskom trgovinom raditi na suzbijanju sive ekonomije na Internetu, unapređenju pravnog okvira i tržišta zasnovanog na principima fer konkurencije. Razvoj elektronske trgovine sa sobom donosi i određene izazove, posebno u borbi protiv nelegalne trgovine na Internetu - izjavio je ministar trgovine Tomislav Momirović.

Ministar Momirović je dodao da je cilj Ministarstva trgovine da u Srbiji imamo još puno uspešnih poslovnih priča kada je reč o razvoju elektronske trgovine, i da je stoga potrebno dodatno podići svest i poverenje potrošača u elektronsku trgovinu, razvijati bezgotovinsko plaćanje i pratiti trendove na tržištu EU gde nas očekuju značajne promene na polju legislative kako bi našim kompanijama omogućili da kroz kanal elektronske trgovine izvovze robu na ovo tržište. 

- U okviru naše tržišne inspekcije svakodnevno uz pomoć najmodernijh softvera vršimo pretragu javno dostupnih podataka na Internetu, naročito na društvenim mrežama u cilju suzbijanja nelegalne trgovine. Samo u prošloj godini je identifikovano preko 48.000 oglasnih poruka koje nisu dozvoljene, dok tržišna inspekcija u saradnji sa nosiocima prava intelektualne svojine naložili online platformama uklanjanje oko 80.000 oglasnih poruka kojima se nudila krivotvorena roba. Kroz neposredni inspekcijski nadzor u cilju suzbijanja sive ekonomije na Interenetu, u 2022. godini je u saradnji sa tužilaštvom i MUP-om oduzeto više od 800.000 komada različitih proizvoda - izjavio je ministar trgovine Tomislav Momirović.

E-commerce asocijacija Srbije sa svojim partnerima i ove godine organizuje prestižnu dodelu nagrada „Hot Spot eCommerce Awards“ kojima se odaje priznanje iz oblasti e-trgovine kompanijama koje su doprinele napretku elektronske trgovine u Srbiji i regionu.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading